Magistrații instanței supreme au decis, luni, că Laura Codruța Kovesi nu a săvârșit abatere disciplinară în privința desemnării unui judecător ca membru al unei echipe de control, fiind respins, astfel, recursul Inspecției Judiciare, anunță Mediafax. Doi judecători din completul de cinci de la Înalta Curte au făcut opinie separată, în sensul sancționării cu avertisment a fostei șefe a DNA. Tot luni, ÎCCJ a respins și un alt apel al Inspecției Judiciare, hotărând definitiv că Laura Codruța Kovesi nu a săvârșit abatere disciplinară prin neprezentarea în fața comisiei parlamentare.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

Prin prima decizie de luni, adoptată cu majoritate, s-a menținut astfel soluția Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). În această speță, a existat și o opinie separată a judecătoarele de la ÎCCJ Alina Corina Corbu și Maria Hrudei, în sensul de a admite recursul Inspecției Judiciare.

Una dintre cele două, Alina Corina Corbu, a fost trimisă în judecată de DNA în anul 2014 pentru complicitate la favorizarea făptuitorului, fiind achitată definitiv în mai 2018, potrivit Agerpres. Ea este este preşedintele Secţiei de contencios administrativ şi fiscal din cadrul Instanţei supreme.

Pe 13 iunie 2018, Secţia pentru procurori a CSM a decis să respingă acţiunea disciplinară deschisă de Inspecţia Judiciară împotriva şefei DNA. Este vorba despre cauza în care Laura Codruţa Kovesi a fost cercetată pentru că ar fi desemnat, ca membru al unei echipei de control, un judecător aflat într-o stare de incompatibilitate. Decizia nu a fost definitivă și a fost atacată de Inspecția Judiciară la instanța supremă.

UPDATE 16.47 Judecătorii instanței supreme au respins recursul Inspecției Judiciare și au decis, tot luni, că Laura Codruța Kovesi nu a săvârșit abatere disciplinară prin neprezentarea în fața comisiei parlamentare. Decizia e definitivă. Acesta este al doilea proces cu IJ pe care Kovesi îl câștigă.

Secţia pentru procurori a CSM a respins, în luna iulie 2018, cu majoritate de voturi, acţiunea discipliară formulată de Inspecţia Judiciară pe numele Laurei Codruţa Kovesi, care a fost cercetată pentru refuzul de a se prezenta la comisia parlamentară. Inspecția Judiciară a atacat decizia la ICCJ. La termenul de luni, Inspecția Judiciară a spus că fosta șefă DNA era obligată să onoreze invitația, deoarece se afla într-o funcție publică.