Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a adoptat vineri o rezoluție cu privire la "utilizarea intenționată și ilegală a armelor letale și a forței excesive" împotriva civililor în Fâșia Gaza, anunță Reuters citat de Mediafax.

Tiruri in Fasia GazaFoto: Captura YouTube

Protestele de la granița dintre Israel și Fâșia Gaza au început în martie 2018, când palestinienii au solicitat Israelului ridicarea blocadei asupra Fâșiei Gaza și recunoașterea dreptului arabilor de a se întoarce în teritoriile pe care familiile lor le-au părăsit atunci când a fost fondat Statul Israel, în 1948.

Vineri, forțele de ordine israeliene au ucis două persoane și au rănit alte 55 în timpul protestelor săptămânale de la graniță, a anunțat Ministerul palestinian al Sănătății.

Consiliul pentru Drepturile Omului a adoptat vineri o rezoluție în legătură cu acțiunile Israelului, cu 23 de voturi pro, opt contra și 15 abțineri. Rezoluția se bazează pe un raport al ONU potrivit căruia forțele de securitate israeliene ar fi comis crime de război și crime împotriva umanității. Potrivit raportului, 189 de palestinieni au murit și 6.100 au fost răniți în urma protestelor de anul trecut.

"Atacurile asupra civililor reprezintă o problemă serioasă care nu ar trebui să fie trecută cu vederea", a declarat ambasadorul palestinian la ONU, Ibrahim Khraisi. "Nu au fost israelieni răniți până acum. Nici militari, nici civili", a adăugat el.

Aviva Raz Shechter, ambasadorul israelian la ONU, s-a declarat împotriva raportului, pe care l-a descris drept "un exemplu clar de partizanat politic împotriva Israelului". Ea acuză că documentul ignoră "reala amenințare" la care au fost expuși cetățenii israelieni care locuiesc în apropierea graniței în perioada martie-decembrie 2018, când militanții Hamas au lansat 1.300 de rachete către teritoriul Israelului.

Statele europene au avut păreri împărțite cu privire la rezoluție. În timp ce Marea Britanie și Italia s-au abținut, Spania a votat pro, în timp ce Austria și Ungaria s-au opus.