Delegaţia grefierilor protestatari a aşteptat zeci de minute la intrarea în Guvern, însă reprezentanţii Executivului au spus că nimeni din echipa prezentă vineri la Palatul Victoria nu are competenţa sau autoritatea de a discuta despre problemele lor, scrie Agerpres. În jur de 1.500 de grefieri au manifestat vineri în Piața Victoriei, nemulțumiți de grila de salarizare și de condițiile de exercitare a profesiei, iar sindicaliștii spun că protestul va continua cu suspendarea activității.

Protest grefieriFoto: Hotnews

”Noi ne continuăm formele de protest şi le transmitem, din Piaţa Victoriei, guvernanţilor, că va urma întreruperea activităţii grefierilor în instanţe şi parchete, poate atunci se va găsi în Guvern cineva capabil, competent, să stea la masă cu un amărât de grefier, ca să îi cunoască problemele şi să propună, grefierul guvernantului, soluţiile pentru rezolvarea acestor probleme", a declarat Cătălin Trăistaru, preşedintele SNGJ Dicasterial.

Grefierii au participat, vineri, la o manifestaţie organizată în faţa sediului Guvernului, în cea de-a treia etapă a acţiunilor de protest iniţiate în ultima lună de reprezentanţii sindicali ai acestei profesiuni.

Protestul este organizat de Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial, în solidar cu Sindicatul SindJust Bihor, Sindicatul Grefierul Alba şi Sindicatul Dreptatea Vrancea, organizaţii sindicale care reprezintă 75% din personalul auxiliar de specialitate, personalul conex şi personalul contractual din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea, din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Organizaţiile sunt afiliate la Federaţia sindicală Publisind, care sprijină acţiunile de protest.

Revendicările grefierilor vizează adoptarea unui nou statut al profesiei, care să corespundă realităţilor din instanţe şi parchete din punctul de vedere al atribuţiilor şi sarcinilor de serviciu suplimentare, iniţierea elaborării standardelor ocupaţionale şi a calificărilor profesionale corespunzătoare pentru funcţiile care compun categoria profesională a personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi ierarhizarea funcţiilor, cu modificarea corespunzătoare a funcţiilor în C.O.R.

De asemenea, ei mai solicită înfiinţarea unei direcţii de specialitate în Ministerul Justiţiei care să reprezinte şi să gestioneze din punct de vedere salarial şi profesional cariera grefierilor, să coordoneze şi să gestioneze resursele umane similar Direcţiei Tehnologia Informaţiei, Direcţiei Naţionale de Probaţiune etc. O altă solicitare se referă la reanalizarea schemelor de personal din instanţele judecătoreşti şi parchetele de pe lângă acestea şi suplimentarea acestora cu 1000 posturi la nivel naţional. Printre cerinţe se numără şi dotarea corespunzătoare a instanţelor şi parchetelor din punctul de vedere al siguranţei şi sănătăţii în muncă.

Nu în ultimul rând, grefierii mai cer eliminarea inechităţilor salariale la nivelul autorităţii judecătoreşti prin acordarea, în procent integral, a sporurilor cuvenite personalului auxiliar de specialitate şi conex şi exceptarea cuantumului indemnizaţiei de hrană şi a voucherelor de vacanţă de la determinarea limitei de 30% prevăzute de art. 25 alin. (1) şi (2) din Legea-cadru nr. 153/ 2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Din aprilie 2019, grefierii anunţă "mitinguri în cascadă, la nivel de judeţ, în toate instanţele şi parchetele", iar în "luna mai 2019, miting comun al sindicatelor personalului auxiliar de specialitate si conex, sindicatelor din sistemul penitenciar şi din probaţiune - afiliate la Federaţia Publisind".

Mai departe, grefierii ameninţă cu "declanşare conflict colectiv de muncă în situaţia în care angajatorii nu răspund revendicărilor."