Ministrul Eugen Teodorovici le-a spus vineri jurnaliștilor că habar nu are și nici nu-l interesează care sunt firmele omului de afaceri Ioan Niculae, deși acestea sunt printre foarte puținele companii beneficare ale OUG 114/2018 care prevede plafonarea prețurilor pe o perioadă de trei ani. Practic, prin încălcarea oricăror reguli de concurență, firmele din grupul InterAgro vor primi gaze la doar 68 lei/MWh, în timp ce restul industriei din România va plăti facturi și cu 30-40% mai mari.

Eugen Teodorovici, ministrul finantelorFoto: Guvern

"Mă credeţi că nici nu ştiu care sunt firmele lui Ioan Niculae şi chiar nu mă interesează ale cui sunt firmele. Firmele din România, mi-aş dori foarte mult ca român, să fie la fel tratate ca celelalte companii din afara României, din UE. Nimic altceva. Chiar nu ştiu care sunt firmele şi nici nu mă interesează ale cui sunt", a spus Teodorovici.

În perioada 1 aprilie- 30 septembrie 2019, Chemgaz Holding va primi 670.367 MWh de gaze de producţie internă, Donau Chem - 686.405 MW, Ga Pro Co Chemicals - 555.243 MWh, Nitroporos - 115.156 MW, iar Viromet - 311.769 MWh, acestea făcând parte din grupul InterAgro, controlat de Ioan Niculae. Întrebarea este cum vor consuma aceste combinate gaze, în condițiile în care, în afară de Viromet, sunt închise, aflându-se în insolvență, pentru unele deschizându-se procedura de faliment. Azomureș, un alt combinat de îngrășăminte chimice, dar care nu este al lui Niculae și care funcționează corect și cu profit, nu primește gaze ieftine.

Lista ANRE mai cuprinde și furnizori care vor primi gaze ieftine. Mai departe, acești furnizori vor putea vine gaze, bineînțeles la preț mai mare, către consumatori. Mai exact, un furnizor va cumpăra gaze cu 68 lei/MWh de la un producător, iar apoi le va vinde către consumatori, alții decât cei favorizați de ANRE, la ce preț consideră necesar.

Practic, gazul mai scump ajunge la aproape toate firmele consumatoare din țara asta, cu excepția celor câteva ale lui Ioan Niculae, ELCEN, Complexul Energetic Hunedoara, Transgaz și niște depozite de gaze pentru consum tehnologic.

Lia Olguța Vasilescu,a recunoscut senin, zilele trecute că OUG 114 este pentru Ioan Niculae. "Da, e bine că Ioan Niculae este ajutat, că i se plafonează prețul la gaze. Da, este bine că a anunțat că redeschide toate fabricile", a strigat Vasilescu în plenul Camerei Deputaților.

Pentru mai multe amănunte, citește și: