Companiile cu capital privat românesc au pierdut încă un procent din ponderea lor în economie în 2017 în favoarea companiilor străine, ajungând la 45% din totalul cifrei de afaceri a tuturor companiilor înregistrate în România, faţă de 46% în anul anterior, potrivit celei de-a patra ediții a studiului "Capitalul Privat Românesc". ”În județele în care există ponderi mari a companiilor străine, acolo înflorește și capitalul românesc. Trebuie amplificată această simbioză, nu tratat capitalul autohton ca fiind în luptă cu cel străin”, a explicat Cristian Pârvan, președintele Piarom.

Imagine din timpul conferintei de vineri a PiaromFoto: Hotnews

Realizat de Patronatul Investitorilor Autohtoni (PIAROM) și ZF, studiul mai confirmă scăderea în ultimii 4 ani a ponderii companiilor cu capital privat românesc în economie, de la 47% la 45%, în timp ce companiile străine şi-au majorat ponderea de la 49% la 51%. Această evoluție a avut loc ca urmare a avansului mai rapid al cifrei de afaceri a companiilor străine dar şi a tranzacțiilor prin care firme deținute de români au fost cumpărate de multinaționale în această perioadă, precum: Betty lce (înghețată) preluată de Unilever (Marea Britanie) sau Albalact şi Covalact (lactate) preluate de Lactalis (Franţa).

În tot acest interval, companiile cu capital privat românesc împreună cu cele cu capital străin au avut o pondere totală de 96% din economia românească, restul de 4% fiind întreprinderi de stat, care şi-au conservat poziţia.

Cifra de afaceri totală a companiilor din România a fost de 1.359 miliarde de lei, în creştere cu 11% faţă de anul anterior.

Stire in curs de actualizare.