În bilanţul profiturilor și pierderilor din prima vizită bilaterală a președintelui Bolsonaro și chiar în Statele Unite ale lui Donald Trump, se evidențiază câștigul bunei comunicări dintre cei doi. Presa americană l-a supranumit pe președintele brazilian drept un "Trump tropical" și, de fapt, există asemănări ideologice între cei doi. Relația personală bună dintre președinți nu este totul, dar deschide canalele strategice de comunicare. În ceea ce privește aspectele concrete abordate și transmise între Bolsonaro și Trump, există mai multe puncte pozitive, dar care necesită un bun exercițiu de reflecție la Brasilia, scrie O Globo, citat de Rador.

Jair BolsonaroFoto: Wikipedia

Deschiderea bazei de rachete de la Alcântara pentru americani ar trebui să scoată programul spațial brazilian din mlaștină. Dar lipsa vreunui angajament ferm al Casei Albe de a extinde comerțul cu Brazilia, deși [Palatul] Planalto (sediul preşedinţiei braziliene; n. trad.) s-a angajat să importe mai multe grâu american, îngrijorează. Am vociferat în privinţa Argentinei, furnizorul și partenerul nostru din Mercosul, fără a avea încă avantaje tangibile.

Printre profituri se numără promisiunea apropierii Braziliei de OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), cu sprijin american, dorit de multă vreme. Greutatea intrării în clubul țărilor dezvoltate merge dincolo de orice valoare onorifică, deoarece aceasta va conduce țara să adere la bunele practici de politică economică, forțând o deschidere mai mare a economiei, esențială pentru a îmbunătăți standardele sistemului național de producţie prin intermediul concurenţei. Același lucru se va întâmpla dacă Brazilia, în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), va renunţa la statutul de economie emergentă, o solicitare făcută de Trump pentru a sprijini intrarea în OCDE. Totul va servi drept stimul pentru demersurile legate de agenda de liberalizare a ministrului economiei, Paulo Guedes.

Este probabil ca afinitățile ideologice dintre Bolsonaro și Trump - care l-au determinat pe președintele brazilian să comită greșeala de a sprijini realegerea lui Trump, o problemă care nu îl privește - să-l fi făcut pe președintele brazilian să adopte o atitudine ambiguă față de o întrebare, la o conferință de presă a celor doi, despre faptul dacă s-a discutat despre vreun sprijin logistic din partea Braziliei pentru o intervenție militară americană în Venezuela, ceea ce ar fi împotriva intereselor continentului. Bolsonaro a răspuns că "anumite probleme" nu pot fi dezvăluite, ceea ce l-a determinat din nou pe vicepreşedintele Hamilton Mourão, în Brasilia, să atenueze declarațiile şefului executivului.

Identificările reciproce pot duce la decizii pripite. De exemplu, asumarea statutul de aliat "extra-NATO", Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, creată după cel de-al doilea război mondial pentru a înfrunta Uniunea Sovietică. Militarii din echipa lui Bolsonaro vor susţine, din cauza necesității de modernizare a Forțelor Armate. Dar nu putem uita problemele care vor veni în același pachet, cum ar fi neînțelegerile dintre Trump și europeni. Guvernul trebuie să fie echilibrat la efectuarea bilanţului final al vizitei.