Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a anunțat că moaște a trei din cei șapte episcopi care ar urma să fie beatificați la Blaj cu ocazia vizitei Papei Francisc în România vor fi depuse în biserici și cinstite de credincioși, potrivit Mediafax.

Ierarhii greco-catolici inainte de desfiintarea Bisericii UniteFoto:

PS Florentin Crihălmeanu a declarat, joi, la Cluj-Napoca într-o conferință de presă că, după beatificare, cei șapte episcopi vor putea fi numiți fericiți, martiri în Biserica Catolică.

„Ce s-a întâmplat de fapt în 19 martie la Vatican? Sfântul Părinte a dat aprobarea pentru ca decretele de beatificare a șapte episcopi greco-catolici din România să fie scrise, însă aceste decrete vor fi semnate numai în momentul celebrării beatificării. Prin urmare nu îi putem deja numi fericiţi sau sfinţi martiri ai bisericii. După acest moment de celebrare publică vor putea fi numiţi fericiţi, martiri în Biserica Catolică. 15 biserici aflate în construcţie de pe raza Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla vor primi, după beatificarea celor şapte episcopi, printre care se numără şi cardinalul Iuliu Hossu, racle cu moaşte din trupul acestuia, care vor fi inserate în altare, iar în biserici din Lugoj și București urmează să fie depuse moaşte ale altor doi episcopi, Ioan Bălan şi Vasile Aftenie”, a spus PS Florentin Crihălmeanu.

Potrivit acestuia, pentru ceilalţi patru episcopi - Valeriu Traian Frenţi, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu și Alexandru Rusu - care au murit în urma anilor de detenţie din închisorile comuniste se va lua pământ de la fosta închisoare de la Sighet, deoarece osemintele lor nu au putut fi identificate.

„Documentarea faptelor și biografiei celor șapte episcopi greco-catolici a durat din 1994”, a precizat PS Florentin Ceihălmeanu.

Semnarea decretului de beatificare a celor șapte episcopi greco-catolici de către Papa Francisc ar putea avea loc la Blaj în timpul vizitei pe care Suveranul Pontif o va efectua în România în perioada 31 mai - 2 iunie.

CITEȘTE ȘI: PS Valeriu Traian Frentiu: Inchis la vila Patriarhului Justinian Marina, exterminat de comunisti la Sighet, episcopul in zeghe si cu numar pe spate a fost aruncat in cimitirul saracilor

CITEȘTE ȘI: Serial- Sfintii inchisorilor Episcopul Ioan Suciu-Apostolul tinerilor

CITEȘTE ȘI: Sfintii inchisorilor Cardinalul Alexandru Todea - Un strigat si-o lumina in pustiu

CITEȘTE ȘI: Sfintii inchisorilor Monseniorul Ghika - "Marele vagabond apostolic"