Președintele american Donald Trump s-a declarat joi în favoarea recunoașterii suveranității Israelului asupra zonei pe care a ocupat-o și anexat-o în Înălțimile Golan, o decizie care nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională, scrie AFP.

Inaltimile GolanFoto: pexels.com

"După 52 de ani, este timpul pentru Statele Unite să recunoască deplin suveranitatea Israelului asupra Golanului, care are o importanță strategică pentru statul Israel și pentru stabilitatea regională", a scris Trump, pe Twitter.

Acest anunț vine cu patru zile înainte de vizita la Casa Albă a premierului israelian Benjamin Netanyahu, în plină campanie pentru realegerea sa la parlamentarele din 9 aprilie.

Anunțul reprezintă un atu foarte puternic pentru Netanyahu, care cere cu insistență recunoașterea suveranității Israelului asupra regiunii și se servește de relația sa privilegiată cu președintele american ca argument în campanie, prezentând succesele israeliene drept succese personale de care adversarii săi nu ar fi capabili.

De altfel, Benjamin Netanyahu a salutat imediat intenția președintelui Donald Trump.

"În momentul în care Iranul încearcă să folosească Siria drept platformă pentru distrugerea Israelului, președintele Trump recunoaște cu curaj suveranitatea israeliană asupra platoului Golan. Mulțumesc, președinte Trump!", a scris Netanyahu, tot pe Twitter.

Israelul a ocupat o mare parte a Înălțimilor Golan, teritoriu sirian, în timpul războiului de Șase Zile din 1967, anexând ulterior regiunea.

La jumătatea lui noiembrie, Statele Unite au votat pentru prima oară împotriva unei rezoluții a ONU care considera anexarea israeliană drept "nulă și neavenită". Doar Israelul a mai votat împotriva rezoluției.