Uniunea Europeană este de acord cu o extindere a Brexitului doar până în 22 mai, potrivit unui draft al concluziilor summitului european care are loc joi la Bruxelles, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Uniunea Europeană va fi de acord să acorde Marii Britanii o amânare a Brexitului până în 22 mai dacă parlamentul (de la Londra) aprobă acordul de divorț săptămâna viitoare”, se arată în draftul concluziilor.

"Având în vedere că Marea Britanie nu intenționează să organizeze alegeri pentru Parlamentul European, nicio extindere nu este posibilă dincolo de această dată", potrivit sursei citate.

Comisia Europeană avertizase față de "grave riscuri juridice și politice pentru UE" în cazul unei amânări după organizarea alegerilor. Deoarece Regatul ar fi obligat să organizeze alegeri europene chiar dacă se retrage înainte de sesiunea inaugurală a noului Parlament, la începutul lui iulie.

În caz contrar, există riscuri de punere în discuție a legalității noului Parlament, cu riscul unei paralizii durabile a funcționării UE, crede executivul european.

Președintele francez avertizase și el britanicii, la sosirea la Bruxelles: "în cazul unui vot negativ britanic, vom merge spre un no deal".

Deputații britanici au respins deja masiv, de două ori, Tratatul de retragere din UE, dar Theresa May pare să nu își fi pierdut speranța de a le schimba opinia.

Jeremy Corbyn, liderul Laburiștilor, se află și el joi la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu negociatorul șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, evocând luni sau marți pentru un nou vot. El a exclus însă să se alăture premierului în ceea ce privește acordul negociat.

"Nu credem că este calea potrivită și căutăm o alternativă care să poată reuni o majoritate în Parlament", a spus el.

În cazul unui eșec la al treilea vot, "no deal" apare urmarea evidentă, deși este sinonim cu haosul economic.

Patronatul și sindicatele britanice i-au cerut joi premierului May să-și schimbe abordarea în fața acestei "urgențe naționale".

Dacă Parlamentul britanic respinge acest nou text, ar fi UE pregătită să acorde o amânare a Brexitului, automat mai lungă? "Ar trebui o schimbare politică profundă pentru a ajunge la altceva decât o prelungire tehnică", a avertizat președintele Macron, iar un diplomat a precizat că a făcut aluzie la noi alegeri sau la un nou referendum.