Ministrul justiției și procurorul general al Poloniei, Zbigniew Ziobro, a anunţat că lucrează la o iniţiativă privind ridicarea imunității a șapte judecători și procurori din perioada Republicii Populare Polone, când țara a fost condusă de comuniști, potrivit presei poloneze, citate de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit lui Ziobro, scopul unui astfel de demers este acela de a aduce în fața justiției judecătorii și procurorii implicați în persecuția luptătorilor pentru democrație din perioada comunistă. "Vrem ca cei care, potrivit evaluărilor noastre, au greșit în mod criminal să răspundă pentru comportamentul lor" - a declarat ministrul polonez al justiției, menţionând că iniţiativa privind ridicarea imunităţii judecătorilor și a procurorilor polonezi din perioada comunistă este elaborată cu ajutorul Institutului Memoriei Naționale din Polonia.

Zbigniew Ziobro a precizat că printre cei pentru care Procuratura solicită ridicarea imunităţii se numără inclusiv doi judecători care au lucrat până recent la Curtea Supremă a Poloniei şi un altul, acum pensionar, care a emis hotărâri judecătoreşti aproape până la sfârșitul anului trecut. Potrivit ministrului, până acum, imunitatea judecătorească a fost ridicată în cazul unui singur magistrat polonez care a emis sentințe politice în perioada comunistă.