Administraţia Emmanuel Macron a respins, miercuri, iniţiativa preşedintelui american Donald Trump privind eventuala admitere a Braziliei în NATO, argumentând că Tratatul Organizaţiei Atlanticului de Nord descrie clar zona "geografică" de aplicare, relatează Mediafax.

NATOFoto: NATO

"NATO este o alianţă a naţiunilor legate printr-o clauză de apărare colectivă a cărei sferă de aplicare geografică este definită exact de Tratatul semnat la Washington pe 4 aprilie 1949", a transmis miercuri Ministerul francez de Externe, citat de cotidianul Le Figaro.

Articolul 10 al Tratatului fondator al Alianţei Nord-Atlantice permite doar aderarea unor noi state din Europa, cu excepţia situaţiei în care textul ar fi revizuit.

În schimb, Brazilia poate semna un acord de parteneriat cu NATO, după modelul celor existente cu Australia, Noua Zeelandă, Columbia şi Coreea de Sud, precizează Administraţia de la Paris. "În cadrul misiunii de securitate prin cooperare menită să consolideze stabilitatea internaţională şi securitatea aliaţilor, NATO poate stabili forme de dialog şi de cooperare concretă cu parteneri, inclusiv din America Latină", subliniază Ministerul de Externe de la Paris.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat marţi, cu ocazia întâlnirii cu omologul său brazilian Jair Bolsonaro, că analizează posibilitatea admiterii Braziliei în Alianţa Nord-Atlantică. "Vom analiza în termeni foarte, foarte puternici această posibilitate - fie că este vorba de admiterea în NATO, fie vreun fel de alianţă", a declarat Donald Trump, avându-l alături pe Jair Bolsonaro. "După cum i-am spus preşedintelui Bolsonaro, intenţionez să desemnez Brazilia aliat major din afara NATO sau, posibil, dacă vreţi să vă gândiţi, aliat în cadrul NATO. Trebuie să vorbim cu mulţi oameni, dar poate chiar aliat NATO", a subliniat Trump.