Germania intenționează ca, până la sfârșitul lui 2019, să promulge o lege ce ar asigura cadrul creării unui fond de stat care să protejeze companiile cheie împotriva preluării de către firme străine, potrivit unor surse guvernamentale citate de Reuters, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a propus fondul în luna februarie, ca parte a unei strategii defensive, iar trei oficiali au declarat că guvernul lucrează acum la proiectele de legi necesare, astfel încât fondul ar putea fi lansat anul viitor.

Doi oficiali guvernamentali de rang înalt, care au cerut păstrarea anonimatului, au afirmat că se urmărește ca fondul de investiții de stat să lucreze cu sectorul privat atunci când cumpără participații la companii pentru a elimina preluările nedorite.

Un oficial a declarat că statul ar putea să cumpere inițial un pachet de acțiuni și să îl vândă cât mai curând posibil investitorilor privați, în timp ce un alt oficial a susținut că, în unele cazuri, fondul ar putea lucra cu investitorii privați încă de la început.

„În trecut, Germania era prea reticentă în a-și defini interesele naționale. Acest lucru a început să se schimbe”, a declarat primul oficial guvernamental. „Constatăm că nu mai putem să închidem ochii și să lăsăm totul să fie decis de jocul liber al forțelor pieței”, a spus acesta. „Iar acest fapt presupune mai multă protecție din partea statului.”

Fiind de mult timp un stat ce susține pieța liberă, mișcarea Germaniei este un răspuns la metamorfoza Chinei, la nivel statal, de la client la competitor, precum și la amenințările președintelui Statelor Unite, Donald Trump, cu privire la sancțini comerciale unilaterale și creșterea tarifelor vamale, potrivit surselor.

De zeci de ani, politicienii germani au urmat principiile ministrului postbelic al economiei Ludwig Erhard, care susținea că piețele libere ar trebui să decidă câștigătorii și pierzătorii, statul oferind cadrul pentru o concurență loială.

De asemenea, acțiunile Germaniei au loc într-o perioada în care Uniunea Europeană își reconsideră atât strategia industrială, cât și relațiile cu China în raport cu de investițiile companiilor de stat chineze care intră în sectoare critice.

Liderii UE urmează să dezbată acest subiect în cadrul summitului de la Bruxelles din această săptămână.

În Germania, preluarea de către chinezi a producătorului de robotică Kuka, în 2016, a reprezentat un semnal de alarmă pentru guvern, care a subliniat nevoia urgentă ca statul să devină mai activ, au spus oficialii.

Acesta este motivul pentru care guvernul german urmărește acum să promoveze noi legi care vor crea fondul de investiții până la sfârșitul anului, astfel încât să poată fi gata de utilizare în 2020, a declarat primul oficial. „Acest lucru nu presupune că statul va deveni antreprenorial”, a completat acesta. Fondul de stat ar putea fi administrat de KfW sau ar putea fi o entitate cu totul nouă, împuternicită să dețină participații la societăți, a afirmat cel de al doilea oficial.

Un purtător de cuvânt al ministerului economiei a declarat că investițiile din fondul de stat se vor limita la „cazuri foarte excepționale”, iar participațiile vor fi achiziționate doar pentru o perioadă limitată.

„Astfel de cazuri ar implica, în principal, protecția infrastructurii critice, în care guvernul ar privi un investitor non-european drept o amenințare la adresa intereselor naționale ale Germaniei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al ministerului.

Germania și Franța, cele mai mari două economii din zona euro, colaborează îndeaproape cu privire la modul în care UE ar putea să își revizuiască regulile de concurență și subvențiile de stat pentru a sprijini campionii europeni care pot concura la nivel mondial.

Ca urmare a deciziei luate de Bruxelles de a bloca o înțelegere feroviară între Siemens și Alstom - o fuziune menită să contracareze concurența chineză - cancelarul german Angela Merkel dorește prioritizeze reforma legilor europene în domeniul concurenței, în agenda pregătită pentru anul 2020, când Germania va prelua președinția UE.

Deși asociația industrială germană BDI și-a manifestat susținerea pentru planul guvernului de a utiliza o abordare mai asertivă asupra Chinei, de a susține campionii naționali și de a reforma legea concurenței, a criticat ideea unui fond de investiții de stat. „Noi instrumente pentru proprietatea statală nu ar trebui folosite pentru a împiedica preluarea anumitor companii, ci ar trebui să sprijine numai proiectele de noi tehnologii”, a declarat directorul general al BDI, Joachim Lang.

În contextul unei neliniști din ce în ce mai mari în rândul parlamentarilor din cadrul coaliției și al grupurilor industriale, Altmaier încearcă să le reamintească criticilor că Germania va rămâne deschisă investițiilor străine directe și că guvernul vrea să intervină cât mai puțin posibil. „Cu toate acestea, pot exista cazuri excepționale în care statul trebuie să ia măsuri pentru a evita dezavantajele grave pentru economia în ansamblul său și bunăstarea națională a țării”, a declarat Altmaier.

Carsten Linnemann, vicepreședintele conservatorilor lui Merkel în parlament și șeful blocului Mittelstand, a respins ideea de intervenție a statului: „Statul pur și simplu nu are mai multe cunoștințe decât piața. Această regulă de bază nu s-a schimbat în vremuri de perturbări tehnologice mari, din contră.” Întrebat dacă Parlamentul ar bloca legislația pentru un fond de investiții de stat, Linnemann a declarat că parlamentarii coaliției se află încă în proces de formare a unei opinii. El a spus că a împărtășit, în general, obiectivul guvernului de a sprijini sectorul industrial. „Dar nu vom reuși acest lucru prin copierea politicii industriale a Chinei, a Statelor Unite sau a Franței”.