Primarii din Sfântu Gheorghe şi Odorheiu Secuiesc au fost amendaţi de prefecţii de Covasna și Harghita, pentru că, în 15 martie, de „Ziua Maghiarilor de Pretutindeni”, nu au arborat și drapelul României alături de cel al Ungariei, pe străzile din cele două orașe, potrivit Mediafax.

Arpad AntalFoto: UDMR

Pentru lipsa steagului României alături de cel al Ungariei, la sărbătoarea maghiarilor, în Sfântu Gheorghe, primarul Árpád Antal a fost sancționat cu 10.000 de lei, iar pentru aceeași încălcare a legii, primarul din Odorheiu Secuiesc, Arpad Galfi, trebuie să plătească o amendă de 5.000 de lei.

Prefectul de Covasna, Sebastian Cucu a declarat, marți, pentru Mediafax, că l-a amendat pe primarul orașului Sfântu Gheorghe cu suma de 10.000 de lei pentru lipsa drapelului de stat al României de lângă steagul Ungariei, arborat cu ocazia sărbătorii maghiarilor, din 15 martie.

„Primarul are la dispoziție 15 zile să conteste amenda, sau poate să plătească jumătate din ea, în același termen”, a precizat prefectul de Covasna.

La rândul său, prefectul de Harghita, Jean-Adrian Andrei, a confirmat aplicarea amenzii de 5.000 de lei primarului din Odorheiul Secuiesc.

„Motivul a fost încălcarea Legii 75/1994 și a Hotărârii de Guvern a H.G. nr. 1157/2001”, a explicat prefectul Jean-Adrian Andrei.

Potrivit legii citate de prefect, în Art. 7. este prevăzut: „Drapelele altor state se pot arbora pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor prezentei legi”.