Noul scandal al dezinfectanților neconformi, care au ajuns în 30 de spitale din toată țara, nu reprezintă un caz la fel de grav ca Hexi Pharma, dau asigurări medicii consultați de HotNews.ro, însă este departe de a nu fi "un pericol pentru sănătatea pacientului", așa cum a afirmat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Dacă în cazul Hexi Pharma, dezinfectanții erau ineficienți împotriva bacteriilor, în cazul actual, dezinfectanții nu au eficiență împotriva fungilor - foarte periculoși și ei, în special pentru pacienții cu imunitate scăzută. "Nu înțeleg ce a vrut să spună doamna ministru. Biocidele neconforme nu pun în pericol viața pacienților? Să folosim atunci zeamă de varză!", spune fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu.

Hexi PharmaFoto: hexi.ro

Info pe scurt:

  • Dezinfectanții neconformi au ajuns în 30 de spitale din toată țara, a anunțat marți dimineață ministrul Sănătății, Sorina Pintea.
  • Sorina Pintea susține că nu a existat "niciun pericol" pentru pacienții din aceste spitale, motivând că acele produse erau neconforme doar pentru fungi, nu pentru bacterii.
  • "Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au dispus retragerea produselor neconforme rămase neutilizate", a mai anunțat ministrul Sănătății. În aceeași zi, un manager de spital din Timiș afirmă că unitatea medicală nu a fost informată că trebuie să retragă produsele.
  • Ancheta în acest caz a început pe 10 ianuarie, în urma unei plângeri făcute de Ministerul Sănătății. Anunțul privind dezinfectanții neconformi și retragerea lor a venit la peste două luni mai târziu.
  • Noul scandal al dezinfectanților neconformi "nu este un caz Hexi Pharma", însă "cu siguranță, și dacă nu au efect corespunzător pe fungi, poate să fie o problemă", spun medicii consultați de HotNews.ro.
  • Pe lângă medici, Sorina Pintea este contrazisă și de Vlad Voiculescu, care a "prins" scandalul Hexi Pharma chiar la conducerea Ministerului Sănătății: "Nu înțeleg ce a vrut să spună doamna ministru. Biocidele neconforme nu pun în pericol viața pacienților? Să folosim atunci zeamă de varză!"
  • Nici legislația ce reglementează avizarea și plasarea pe piață a biocidelor în România nu este perfectă pentru a asigura că produsele sunt în permanență conforme: biocidele sunt testate o dată la 3 ani, potrivit legii. Mai departe, conformitatea lor poate fi verificată doar prin controale mai dese ale Inspecției Sanitare de Stat.
  • Medici: "Nu este un caz Hexi Pharma, dar poate să fie o problemă"

Bogdan Tănase, medic chirurg la Institutul Oncologic din București (Fundeni) și președintele Alianței Medicilor, a explicat, pentru HotNews.ro, că nu ne confruntăm cu un caz de gravitatea Hexi Pharma: "Sunt convins că nu este un caz Hexi Pharma. Acolo, practic, fiind diluați dezinfectanții la concentrații deasupra celor inhibitorii sau bactericide, practic ce se întâmpla acolo, la Hexi Pharma, era ceva mult mai grav, fiindcă permitea să fie selecționați germeni în mediul de spital, ceea ce e foarte grav. Adică germenii care aveau rezistență la antibiotice nu erau distruși de aceste biocide care trebuiau folosite. În cazul de față, pe bacterii se pare că avea acțiunea dorită, dar nu aveau efectul pe fungi. E ceva diferit."

Bogdan Tănase laudă faptul că informația privind dezinfectanții neconformi a venit, în premieră, dinspre Ministerul Sănătății, nu pe alte căi: "E un lucru bun ce s-a întâmplat și, din câte știu eu, e prima dată când Ministerul Sănătății face niște lucruri pro-activ în sensul ăsta. Salut faptul că Ministerul, prin organismele lui, prin niște măsuri pro-active, a ajuns la concluzia că există niște producători care au produse neconforme și i-a scos de pe piață, a rezolvat problema. Este o schimbare față de filosofia tradițională cu care suntem obișnuiți că nu e nimic în neregulă, totul e în regulă, stați liniștiți!"

Medicul Bogdan Tănase

În ceea ce privește pericolul reprezentat pentru pacienți, Bogdan Tănase afirmă că "Pericolul este foarte mic sau neglijabil, după părerea mea, pentru că infecțiile fungice sunt infecții care apar în foarte puține cazuri, dintre cele cu care ne confruntăm noi."

Totuși, există pacienți vulnerabili, cărora infecțiile fungice le pot pune mari probleme: "Infecțiile fungice sunt specifice unor pacienți tratați mult timp cu antibiotice, care oricum au apărare deficitară și, tratați cu antibiotice mult timp, flora de la nivelul pielii sau din cavități se schimbă și atunci ciupercile găsesc un mediu propice ca să colonizeze și apoi să se dezvolte, fie sunt pacienți imunodeprimați - cu transplant medular, acolo s-ar putea pune probleme. În cazul celor cu chimioterapie, imunitatea nu scade chiar așa de mult, poate cei care în urma chimioterapiei ajung în neutropenie, iar cei cu neutropenie post-chimioterapie automat trebuie să beneficieze de tratament antibiotic și antifungic, ăsta e protocolul. Tocmai din cauză că se consideră că sunt infectați. Cea mai frecventă infecție este cea cu candida - candida este un organism care în mod normal există undeva în organismul nostru, numai că candidoza, boala, se dezvoltă numai în condițiile de mai sus, care sunt foarte rare."

La rândul său, un medic epidemiolog a declarat, sub protecția anonimatului, pentru HotNews.ro: "Cu siguranță, și dacă nu au efect corespunzător pe fungi, poate să fie o problemă. Într-adevăr, fungii au un impact mai puțin grav asupra pacienților, însă dezinfectanții cu acțiune fungicidă tocmai de aceea există, ca să ajute și pe partea aceasta."

  • Vlad Voiculescu: "Biocidele neconforme nu pun în pericol viața pacienților? Să folosim atunci zeamă de varză!"

Vlad Voiculescu a "prins" scandalul Hexi Pharma la conducerea Ministerului Sănătății, acum aproape 3 ani. La aflarea veștii despre noul scandal al dezinfectanților neconformi, spune că "nu înțelege ce a vrut să spună doamna ministru", cu referire la declarația Sorinei Pintea că în acest caz "nu există un pericol pentru sănătatea pacientului".

"Nu înțeleg ce a vrut să spună doamna ministru. Biocidele neconforme nu pun în pericol viața pacienților? Să folosim atunci zeamă de varză!", declară Vlad Voiculescu, pentru HotNews.ro.

Vlad Voiculescu

Fostul ministru al Sănătății atrage atenția că "Studiile arată foarte clar impactul sever asupra pacienților cu imunitatea mult scăzută, cum sunt cei cu boli maligne, transplant de organ, unele tratamente biologice. Fie că este vorba de candidoză invazivă sau de aspergiloză invazivă la pacienți extrem de deprimați imunitar, rata de deces poate ajunge chiar la 30%."

"Aspergillus este fung cu risc crescut de transmitere în spațiile medicale din zone în construcție. Cum lucrări de 'reabilitare' au loc în mai toate spitalele din țară, pentru că spitale noi nu vom avea se pare prea curând, riscurile cresc semnificativ dacă biocidele nu acționează pe acești fungi", subliniază Vlad Voiculescu.

  • Au fost sau nu retrași dezinfectanții neconformi?

"Dacă se aplică protocoalele așa cum le avem, nu există un pericol pentru sănătatea pacientului. Și atunci mă veți întreba de ce am făcut aceste plângeri: pentru că orice produs trebuie să fie conform" - ministrul Sănătății, Sorina Pintea, într-o declarație de presă la sediul ministerului.

Sorina Pintea

Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au dispus retragerea produselor neconforme rămase neutilizate, a mai anunțat Sorina Pintea.

Directorul spitalului orășenesc "Dr. Karl Diel" din Jimbolia (județul Timiș), Daniela Cîrlig, a admis, marți, că unitatea medicală pe care o conduce a cumpărat dezinfectanți de la o firmă vizată de perchezițiile din această dimineață, dar susține că nu a avut probleme din cauza produselor. "Nu au fost încă retrase, Ministerul Sănătății nu ne-a informat asupra lor", mai spune Daniela Cîrlig, contrazicând-o astfel pe Sorina Pintea, care afirmase, marți dimineață, că Direcțiile de Sănătate Publică din toată țara au dispus retragerea din spitale a produselor neconforme rămase neutilizate. (Sursa: Mediafax)

  • Ce spune legislația: Biocidele, verificate doar o dată la 3 ani

Nici legislația ce reglementează avizarea și plasarea pe piață a biocidelor în România nu este perfectă pentru a asigura că produsele sunt în permanență conforme: biocidele sunt testate o dată la 3 ani, potrivit legii.

Ce prevede Ordinul nr. 10/2010 privind aprobarea procedurii de avizare a produselor biocide care sunt plasate pe piață pe teritoriul României, modificat de Vlad Voiculescu în timpul mandatului de ministru al Sănătății pentru a impune reguli mai stricte în ceea ce privește avizarea biocidelor și achiziționarea lor de către spitale:

"În formularul de aviz, indicația de utilizare în unități sanitare are valabilitate de 3 ani, fiind menținută numai dacă solicitantul se conformează prevederilor art. 71 alin. (1) din prezentul ordin.

Art. 7(1) - (1) Pentru produsele biocide care fac parte din tipul de produs TP 1 și TP 2 având indicație de utilizare în unități sanitare, deținătorii avizelor depun periodic, la 3 ani, rapoarte de testare a eficacității efectuate conform cerințelor prevăzute la art. 4 alin. (1) lit. g1 ) și g2 ), într-un laborator acreditat.

(2) Pentru confirmarea eficacității produsului, concluziile celor două rapoarte de testare menționate la alin. (1) trebuie să fie identice."

Testarea dezinfectanților

Textul integral al Ordinului nr. 10/2010 poate fi consultat aici.

În condițiile în care legea prevede testarea o dată la 3 ani, fostul ministru Vlad Voiculescu spune că situațiile neplăcute ar putea fi prevenite prin controale mai dese trimise de Ministerul Sănătății, prin Inspecția Sanitară de Stat.

Citește și: