Au mai rămas 15 luni până la ediția cu numărul 16 a Campionatului European de Fotbal, în cadrul căreia Bucureștiul va găzdui patru partide. Construcţia noului stadion Steaua a ajuns la stadiul de 8%, iar viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a dat asigurări că în luna mai 2020 lucrările vor fi finalizate. În schimb, la Stadionul Giuleşti se lucrează la demolarea vechii arene, iar construcția propriu-zisă va începe la 1 mai.

Lucrari de constructie la stadionul SteauaFoto: csasteaua.ro

"Aici, la Ghencea, suntem aproape la 10%, în jur de 8% aşa cum am spus antreprenorul, doar că nu vom lăsa doar antreprenorii să ne spună cum stau lucrurile. Am convenit cu Gică Popescu că în fiecare săptămână vom fi şi aici şi pe Giuleşti şi pe Arcul de Triumf, deoarece ne-am asumat o obligaţie ca guvern şi ca ţară, ca în mai 2020 echipele să se poată antrena pe cele trei stadioane. Mă interesează foarte mult pentru că nu vreau să mai aud informaţii distorsionate şi vom urmări cu mare atenţie aceste obiective, ca ele să fie predate la cheie.

Am avut o discuţie încă din prima săptămână de mandat cu toţi antreprenorii şi le-am spus că Guvernul României are banii necesari, vom onora toate obligaţiile de plată cu maximă promptitudine şi acelaşi lucru îl voi solicita şi celor care lucrează. Dacă eu onorez plata la timp, şi lucrările să fie făcute la timp.

În mai 2020, tot ce înseamnă teren de antrenament tribuna, vestiare vor fi finalizate. Aceasta este prima etapă, apoi restaurantul, hotelul, spaţiul de administraţie publică vor fi gata în octombrie. Dar ceea ce ne-am asumat, ca echipele să se antreneze, vor fi finalizate în mai 2020 şi tocmai de aceea în fiecare săptămână voi inspecta şi chiar voi avea acces la camerele video pe care le-am solicitat să fie amplasate pe cele trei stadioane şi voi urmări zilnic stadiul lucrărilor", adeclarat viceprim-ministrul Vasile-Daniel Suciu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, potrivit News.ro.

Ce spune Gică Popescu despre pregătirile pentru Euro 2020

"Stăm foarte bine, suntem în grafic cu majoritatea lucrărilor, dar bineînţeles că mai sunt şi mici întârzieri, trebuie să îl aducem pe linia de plutire. Dar EURO 2020 nu înseamnă doar cele trei sau patru stadioane, înseamnă mult mai multe lucruri la care trebuie să fim foarte atenţi. Are mult mai multe componente de care UEFA se interesează, în fiecare lună avem o întâlnire la nivelul comitetului interministerial. Mai sunt mai bine de 15 luni până la turneul final, eu cred că acest turneu va fi făcut ori bine, ori excepţional. Ghencea era casa noastră în perioada de glorie şi mă încearcă un sentiment de tristeţe că acest loc nu mai există, dar sper ca noul stadion să aducă la fel de multe şi bune rezultate aşa cum am avut noi cu echipa naţională. Acum nu ştiu dacă actuala echipa naţională îşi doreşte să joace pe Ghencea sau pe Arena Naţională", a declarat Popescu, care a precizat că nu ştie când va fi gata Stadionul Dinamo.

Ofertele pentru construirea liniei de cale ferată care va face legătura întra Gara de Nord şi Aeroportul Internaţional Henri Coandă de la Otopeni vor fi deschise la 23 sau 25 martie, scrie News.ro.

"Din câte ştiu eu, pe 23 sau 25 luna aceasta se vor deschide ofertele pentru a se găsi constructorul şi a se începe lucrările. Important este să înceapă odată, pentru că la noi cel mai greu este până se începe lucrul, după aceea toate lucrurile merg foarte bine", a precizat Popescu, consilier al premierului Viorica Dăncilă.

Cum se prezintă situația la Stadionul Giulești

"Eu ştiu că actualul proiect are undeva la 14.000 de locuri. Şi la Steaua s-a început proiectarea şi apoi a mai apărut încă o mie şi ceva de locuri, s-ar putea să se întâmple şi aici, m-aş bucura să fie aşa, dar nu depinde de mine, ci de proiectant pentru că este un stadion cu deschidere la o arteră importantă şi lucrările nu se vor desfăşura atât de uşor ca la Ghencea. Eu m-aş bucura să fie cât mai multe locuri şi suporterii rapidişti să fie bucuroşi", a afirmat Popescu.

1 mai - data începerii construcției propriu-zise

Un reprezentat al firmei care construieşte arena a afirmat că nu va putea fi modificată capacitatea de 14.000 de spectatori: "În maxim o lună se va elibera şi autorizaţia de contrucţie. Pe măsură ce se demolează se va muta şi intalaţiade nocturnă. Stadionul va avea o capacitate de 14.000 de locuri. În parametrii aceştia era destul de greu să mărim capacitatea stadionului, avem şi clădiri vechi şi extinderea ar fi însemnat întârzieri destul de mari.

În jurul datei de 1 mai vom da drumul la lucrările de construcţie propriu zise şi facem tot posibilul să fim la un stadiu similar cu cel de la Steaua. Aici este un pic mai dificil, dar cred că vom putea să recuperăm. Suntem într-o zonă mult mai strânsă, cu clădiri de jur împrejur. Aici nu se poate lucra noaptea, sunt multe blocuri. Aici lucrăm ziua şi noaptea facem transportul, la fel va fi şi la partea de construire. Muncitori nu sunt foarte mulţi, pentru că procesul de demolare nu presupune foarte mulţi, sunt 40-50, însă avem multe utilaje".

Cine va găzdui meciurile de la EURO 2020:

Pentru a sărbători 60 de ani de la înființarea turneului, Euro 2020 se va juca într-un format inedit, în 12 orașe (în perioada 12 iunie - 12 iulie 2020): Amsterdam, Baku, Bilbao, București, Budapesta, Copenhaga, Dublin, Glasgow, Londra, Munchen, Roma și Saint Petersburg.

Pe Arena Națională vor fi găzduite patru meciuri: trei în faza grupelor, la 14, 18 şi 22 iunie 2020, şi unul în optimile de finală, la 29 iunie 2020.

Conform cerinţelor UEFA, România trebuie să pună la dispoziţie alte patru stadioane la standarde internaţionale pentru antrenamentele oficiale ale echipelor naţionale. Dintre acestea, Steaua, Rapid şi Arcul de Triumf, se află în diferite faze de realizare, în timp ce arena Dinamo a întâmpinat dificultăţi din cauza unor probleme juridice, potrivit News.ro.

Cum vor arăta noile stadioane:

Stadionul Steaua

  • Capacitate: 31.254 de locuri. Valoarea lucrărilor contractate ce urmează a fi executate este de aproximativ 64.5 milioane de euro cu TVA.
  • Suprafața de joc va avea o lungime de 105m și o lățime de 68m, va fi prevăzut cu gazon natural ranforsat sintetic, dotat cu degivrare, drenaj, sistem de irigație și încălzire pentru sezonul de iarnă.
  • Spații de cazare pentru sportivi (24 de camere cu un total de 48 de locuri de cazare)Restaurant
  • Muzeu al Clubului Sportiv al Armatei Steaua
  • Spații VIP (loje și parcare)
  • Sală de forță și de recuperare
  • Punct medical de prim ajutor
  • Zona de presă si sky-box ul în partea superioară a Tribunei 1 pentru a spori vizibilitatea și care respectă standardele UEFA și FIFA
  • Sala de conferință
  • Vestiare pentru sportivi
  • Magazine dedicate publicului
  • Spații tehnice și pentru birouri.

Sursă foto: CNI/ Facebook

Stadionul Rapid

  • Capacitatea stadionului va fi de 14.000 de locuri. Valoarea lucrărilor contractate ce urmează a fi executate este de aproximativ 29 milioane euro cu TVA, taxe și cote incluse.
  • Suprafața de joc va avea o lungime de 105m și o lățime de 68m, va fi prevăzut cu gazon natural ranforsat sintetic, dotat cu degivrare, drenaj, sistem de irigație și încălzire pentru sezonul de iarnă
  • O pistă de atletism pentru antrenament sub tribune, o sala de sport dotată aflată sub peluza nord
  • Spații de cazare pentru sportivi (28 de locuri)
  • Spații administrative
  • Spații dedicate publicului (magazine, zona food)și locuri pentru persoane cu dizabilități (75 de locuri)
  • Spații pentru mass-media (boxă presă, sală de conferințe, zonă de flash interviu etc.) și spații pentru VIP (peste 900 de locuri).