Câteva zeci de elevi din clasele a VII-a şi a VIII-a de la şcoala din comuna Răchitoasa, județul Bacău, au primit subiectele de anul trecut la proba de matematică de la simularea Evaluării Naţionale 2019. Profesorii au descărcat subiectele din acest an în folderul în care existau şi cele de la simularea din 2018. Inspectorul şcolar general Bacău, Florin Lazăr, a declarat pentru HotNews că eroarea s-a produs dintr-o neatenţie a profesorilor, iar şcoala din Comuna Răchitoasa este în prezent monitorizată de inspectorii şcolari. "Subiectele de anul acesta au fost rezolvate la toate clasele de a VIII-a a doua zi", a spus Florin Lazăr.

HotNews.roFoto: Hotnews

Şcoala din Comuna Răchitoasa va fi monitorizată în permanenţă de către Inspectoratul Judeţean Bacău până la examenele naţionale în urma erorii de la simularea la matematică de la Evaluarea Naţională 2019.

"Este un incident regretabil. Dintr-o eroare s-au descărcat în acelaşi folder, alături de subiectele de anul trecut, subiectele din acest an şi au fost printate cele de anul trecut. Am făcut o comisie care monitorizează tot ce înseamnă examene naţionale", a declarat inspectorul Florin Lazăr. Acesta a mai spus că notele nu vor fi trecute în catalog. Numai în cazul în care elevii cer acest lucru profesorii lor vor decide dacă le trec sau nu.

"Simularea reprezintă o etapă intermediară de pregătire a examenului în care urmărim toţi actorii implicaţi în desfăşurarea examenelor, adică elevi, dar şi profesorii şi personalul didactic auxiliar. Dacă au apărut erori acum ne pregătim ca la examenul propriu-zis să nu avem niciun fel de problemă", a mai spus inspectorul şcolar.

Eroarea de la proba de matematică de la simularea evaluării naţionale a fost semnalatăde deputata de Bacău Tudoriţa Lungu care a spus că a primit o sesizare pe adresa cabinetului ei care semnala acest lucru.

"Pe adresa cabinetului meu parlamentar, mi s-a semnalat faptul că, în cadrul Simulării Evaluării Naţionale, la şcolile din comuna Răchitoasa, judeţul Bacău, elevii au primit la teza de matematică subiectele de la Evaluarea Naţională 2018, şi nu subiectele pe care restul elevilor din judeţ l-au avut de rezolvat. Pentru că situaţia prezentată este de o gravitate extremă, m-am adresat inspectorului general şcolar Florin Lazăr, căruia i-am cerut să analizeze situaţia reală din teren, să facă o anchetă în acest caz şi să-mi comunice, în cel mai scurt timp posibil, dacă sesizarea se confirm. În caz afirmativ, va trebui să aflăm şi care sunt măsurile pe care le va lua Inspectoratul Şcolar Judeţean Bacău", a precizat Tudoriţa Lungu.

Remintim că săptămâna trecută, elevii de clasa a VII-a şi a VIII-a au susţinut simularea evaluării naţionale, la limba română şi matematică. La proba de limba română, elevii de clasa a VIII-a au avut parte de o eroare, când O poezie a lui Heinrich Heine a fost atribuită, de autorii subiectelor la simularea evaluării naționale, poetului român St. O Iosif, cel care, de fapt, a tradus-o. Centrul Național de Examinare și Evaluare(CNEE) care a elaborat subiectele pentru simularea Evaluării Naţionale 2019 şi-a cerut scuze pentru incident.

Rezultatele de la simularea evaluării naţionale vor fi date pe 22 martie 2019. Acestea vor fi analizate la nivelul fiecărei şcoli prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral în vederea adoptării unor măsuri adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Calendar simulare Evaluare Naţională 2019

11 martie 2019 Limba şi literatura română – probă scrisă

12 martie 2019 Matematică – probă scrisă

13 martie 2019 Limba şi literatura maternă – probă scrisă

22 martie 2019 Afișarea rezultatelor la simulare evaluare națională 2019

Citeşte şi:

Eroare în subiectele la română de la simularea evaluării naționale. O poezie a lui Heinrich Heine, atribuită lui Șt. O. Iosif / Critic: „Ne întâlnim din nou cu un malpraxis pedagogic în întocmirea subiectelor de examen”

Rezolvarea subiectelor la matematică la simularea evaluării naționale, clasa a VII-a

Rezolvarea subiectelor la matematică de la simularea evaluării naționale 2019, clasa a VIII-a

Autorii subiectelor de la simulare își cer scuze pentru eroarea de la română: „Această omisiune/eroare de atribuire nu este de natură să afecteze rezultatele"

Ecaterina Andronescu despre eroarea din subiectele de la română, la simulare: Este impardonabil ca un profesor de limba română să nu ştie să atribuie corect un text. Elevii nu vor fi afectați

Subiecte la matematică la simulare evaluare națională 2019 clasele a VII-a și a VIII-a

MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unei minți sănătoase. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Educație!