Ministrul Agriculturii din România, Petre Daea, a estimat, luni, că până își va încheia România mandatul la președinția Consiliului Uniunii Europene, la finele lunii iunie, va fi finalizată o abordare generală, parţială, a Politicii Agricole Comune (PAC), potrivit Mediafax.

Petre DaeaFoto: Agerpres

„Sunt convins că vom ajunge ca, la sfârşitul Preşedinţiei, să prezentăm o abordare generală, parţială, a Politicii Agricole Comune, care să ofere fermierilor europeni mecanisme şi instrumente de sprijin clare şi eficiente, pentru a putea trece de la o Politică Agricolă Comună bazată pe conformitate la una bazată pe performanţă”, a declarat Petre Daea, luni, la Bruxelles, într-o conferință de presă.

Ministrul Agriculturii din România a prezidat luni Consiliul de miniştri pe Agricultură şi Pescuit (AgriFish), în timpul căruia a prezentat un raport intermediar privind Politica Agricolă Comună (PAC), care reprezintă alocarea financiară din perioada 2021-2027. Acesta este al doilea Consiliu AgriFish prezidat de România de la preluarea Preşedinţiei Consiliului UE.

„Printr-o colaborare strânsă între Consiliu şi Comisie, printr-o abordare pragmatică pentru fiecare prevedere de regulament, am reuşit să aducem într-un stadiu avansat Regulamentul privind Organizarea Comună a Pieţei, Regulamentul privind finanţarea, gestionarea şi monitorizarea Politicii Agricole Comune şi pe cel privind planurile strategice. Sunt rezultate remarcabile pe care le pun pe seama activităţii experţilor noştri şi a statelor membre, în consonanţă cu Comisia, cu comisarul Hogan, căruia vreau să îi mulţumesc pentru sprijinul acordat Consiliului, care a făcut posibilă realizarea obiectivelor pe care ni le-am stabilit până la această dată”, a mai spus Daea.

Ministrul român al Agriculturii a mai spus că se lucrează la actualizarea strategiei UE în domeniul bioeconomiei în vederea implementării acesteia la nivel naţional, motiv pentru care, luni, în Consiliu a fost un schimb de opinii cu privire la modul de acţiune pe care îl vor aplica în continuare pentru a se asigura că eforturile se îndreaptă într-o direcţie bună, agreată la nivelul UE. Bioeconomia este una dintre temele prioritare ale Preşedinţiei române.

Consiliul UE a mai discutat despre pescuitul costier la scară mică, despre care ministrul Agriculturii a subliniat că „are o importanţă deosebită în ansamblul activităţilor pescăreşti desfăşurate în Uniunea Europeană, în plan economic, dar mai ales în plan social”.

„Acest tip de pescuit a fost şi este în continuare expus la numeroase provocări şi trebuie să i se acorde atenţia şi sprijinul cuvenite prin viitorul instrument financiar. Propunerea Comisiei are deja în vedere o serie de măsuri dedicate acestui segment, alături de Politica Comună privind Fondul European pentru Pescuit şi Afaceri Maritime, ce vor fi abordate în următoarea perioadă”, a detaliat Daea.