Un fruntaş al Partidului Democrat Unionist (DUP) a prezis că, chiar dacă partidul sprijină planul Theresei May cu privire la Brexit cu ocazia celui de-al treilea vot din Camera Comunelor, el va fi respins din cauza câtorva conservatori rebeli, potrivit The Guardian, citat de Rador.

Theresa MayFoto: Agerpres/AP

Pe fondul ultimei tentative a premierului de a-i aduce pe partenerii din coaliţie la acelaşi numitor înaintea probabilului vot din această săptămână, Jim Wells, membru al DUP din parlamentul nord-irlandez, spune că, în opinia sa, aproximativ 30 de conservatori tot vor mai vota împotriva planului.

"Aşadar, chiar şi cu sprijinul DUP, eu cred că, deşi pledează pentru un al treilea vot, Theresa May va suferi o nouă înfrângere", a declarat el în emisiunea "Today" ("Azi") a postului de radio BBC 4. "Numărul nu e suficient. Deşi rolul DUP este important, totuşi el nu e crucial".

Mai mulţi marcanţi susţinători ai Brexitului, printre care şi fostul ministru al muncii şi pensiilor, Esther McVey, au declarat că vor să-şi schimbe votul şi să sprijine acordul, iar surse guvernamentale au spus că speră ca sprijinul DUP să poată face ca "momentul să devină important". Dar miniştrii au subliniat, înaintea importantei reuniuni de la Bruxelles, că votul nu va fi concludent decât dacă dna May e convinsă că l-ar câştiga.

Luni, Jacob Rees-Moeg, şeful parlamentarialor conservatori din Grupul pentru Cercetări Europene, a declarat că, înainte de a lua o decizie, va aştepta verdictul DUP.

"Lipsa unui acord e mai bună decât un acord prost, dar un acord prost e preferabil rămânerii în Uniunea Europeană", a declarat el la postul de radio LBC. "Oricât de prost ar fi, acordul dnei May înseamnă că, din punct de vedere legal, ne aflăm în afara Uniunii Europene".

Câțiva dintre susţinătorii conservatori marcanţi ai Brexitului, printre care şi Boris Johnson, încă se mai pronunţau împotriva acordului dnei May. Fostul ministru de externe susţinea că aşa-zisul "backstop" nord-irlandez, principala sursă de îngrijorare, "îi conferă UE o anume marjă de şantaj".

Într-un articol apărut luni, în "Daily Telegraph", el a scris: "Dacă acceptăm acordul - şi dacă nu ne schimbăm radical modul de negociere - vom fi şi mai umiliţi în această a doua fază. Nu am găsit o modalitate unilaterală convingătoare în privinţa "backstop"-ului. Dacă nu ne descoperim o oarecare voinţă de a rezista, se pare că această capitulare va continua timp de cel puţin doi ani".

Un alt semn al opoziţiei continue a conservatorilor s-a regăsit într-o scrisoare trimisă ziarului "The Telegraph" de 23 de parlamentari, în care ei cer o ieşire fără acord.

"Lipsa unui acord s-ar putea concretiza ulterior într-un acord foarte bun", au scris fostul ministru Owen Paterson, John Redwood şi David Jones. "Morala noastră e clară: nu din vina noastră avem de ales între două lucruri inacceptabile, dar noi vom fi de vină dacă vom vota în favoarea acordului de teama vreunuia dintre ele".

În emisiunea "Today", ministrul securităţii, Ben Wallace, a spus că le "va cere cu tărie" lui Johnson şi celorlalţi să se răzgândească.

"Îl ştiu pe Boris... e nerăbdător să părăsească Uniunea Europeană", a spus Wallace. "Iar dacă vrea atât de mult asta, trebuie să recunoască faptul că votarea acordului e calea spre Brexit şi spre ieşirea din UE".

Fostul premier nord-irlandez, David Trimble, a spus că s-au făcut "schimbări substanţiale" în vederea limitării impactului pe care l-ar avea "backstop"-ul.

Cu toate astea, Wells a spus că DUP nu ştie încă dacă guvernul a obţinut îndeajuns de multe schimbări pe tema siguranţei de la frontieră pentru ca parlamentarii partidului să susţină acordul.

"Încă avem mari greutăţi din cauza 'backstop'-ului, pentru că noi îl considerăm drept anticamera unei schimbări constituţionale. Ne-am putea trezi blocaţi în ea pe vecie", a spus el.

Pe fondul unor speculaţii potrivit cărora partidul ar fi convins de promisiuni legate de o eventuală majorare a fondurilor alocate Irlandei de Nord, Wells a susţinut că nu are loc nicio "licitaţie". "Este vorba despre apărarea viitorului constituţional al unei părţi importante din Regatul Unit".