Uniunea Europeană (UE) și autoritățile din întreaga lume vor trebui să reglementeze, într-o anumită etapă, marile companii de tehnologie și de social media pentru a-și proteja cetățenii, a declarat, luni, Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene (CE), scrie site-ul agenției Reuters, citat de Mediafax.

Frans TimmermansFoto: Captura Privesc.eu

Primul vicepreședinte CE a mai afirmat că introducerea reglementărilor ar funcționa mai bine dacă platformele online, cum sunt Google și Facebook, ar colabora cu autoritățile.

Marile companii de tehnologie au fost criticate de politicienii din Statele Unite ale Americii și Europa, din cauza numeroaselor probleme care variază de la pierderea datelor utilizatorilor de către Facebook până la modul în care Google clasifică rezultatele căutării.

„La un moment dat, va trebui să îi reglementăm”, a declarat Timmermans, în cadrul Forumului de politică mondială de la Berlin. „Prima sarcină a oricărei autorități publice este de a-și proteja cetățenii - și dacă vă vedem pe voi (giganții din tehnologie) drept o amenințare pentru cetățenii noștri, vă vom reglementa, iar dacă nu veți lucra la acestea alături de noi, probabil că vă vom reglementa prost.”

Luna trecută, UE a acuzat Alphabet - proprietara Google, Facebook și Twitter că au eșuat în a combate știrile false înaintea alegerilor pentru Parlamentul European, din mai, după ce au semnat un cod de conduită voluntar prin care să întârzie măsurile de reglementare.

Facebook a anunțat, luni, că își va intensifica eforturile de combate dezinformarea, înainte de votul din mai, și că va încheia un parteneriat cu agenția germană de știri DPA pentru a stimula verificarea rapidă a faptelor.

Masacrul de vineri din Noua Zeelandă i-a readus, din nou, în prim plan pe giganții din social media. Asaltul din Christchurch a fost difuzat live de atacator prin profilul său Facebook, timp de 17 minute. Facebook a anunțat că a eliminat filmarea după ce a fost avertizată de poliție.

Timmermans a subliniat că presiunea de reglementare depășește cadrul Europei. „Cred că la nivel global va fi făcut un apel la reglementare”, a completat prim-vicepreședintele CE.