Magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au rămas în pronunțare, luni, în dosarul în care fosta șefă a DIICOT Alina Bica a cerut, prin avocat, admiterea contestației în anulare și desființarea sentinței definitive de condamnare la 4 ani de închisoare pronunțată de completul de 5. Cererea a fost făcută în baza deciziei Curții Constituționale privind constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Alina Bica (foto arhiva)Foto: Agerpres

La termenul de luni al procesului în care fostul procuror-șef DIICOT Alina Bica a depus contestaţie în anulare faţă de condamnarea la 4 ani de închisoare cu executare, invocând drept motiv decizia Curții Constituționale privind completurile de cinci judecători, apărătorul acesteia a solicitat admiterea contestației în anulare și desființarea sentinței definitive de condamnare.

"Suntem în ipoteza unei nulități absolute în ceea ce privește hotărârea completului de 5. Subscriem raționamentelor CCR. Alina Bica a fost lipsită de o cale efectivă a apelului, motiv pentru care se impune desființarea hotărârii", a susținut în fața instanței avocatul, citat de Mediafax.

Cererea a fost făcută în baza deciziei Curții Constituționale privind constituirea completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorul a fost de acord cu solicitarea avocatului. "Concluziile sunt de admitere a contestației. Să se stabilească termen pentru rejudecarea apelului, atât de condamnata Bica cât și de DNA. Având în vedere că se dispune rejudecarea în parte nu se poate o rejudecare propusă de Bica fără o rejudecare și a DNA", a susținut procurorul, în sala de judecată.

Instanța a rămas în pronunțare pe această solicitare.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis definitiv, în iunie 2018, menţinerea pedepsei de 4 ani de închisoare cu executare în dosarul în care Alina Bica era acuzată de favorizarea făptuitorului, dar aceasta a contestat decizia printr-o cale extraordinară de atac, respectiv contestația în anulare, fosta șefă DIICOT fiind pusă în libertate până la soluționarea contestației. Alina Bica se află în Costa Rica, ea declarând în cadrul unei intervenții telefonice la un post TV că nu vrea să se mai întoarcă în România.