Presupusul atacator care a ucis cel puțin trei persoane luni dimineață după ce a deschis focul într-un tramvai din Utrecht a fost prins de poliția olandeză. Alte cinci persoane au fost rănite în atac. Poliția l-a identificat pe autorul atacului ca fiind un tânăr turc în vârstă de 37 de ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 19.42: Presupusul atacator a fost prins.

Un procuror a spus că focurile de armă ar fi avut loc din ”motive familiale”, iar agenția de știri Anadolu, citând rude ale atacatorului, a spus că acesta a tras focuri de armă față de o rudă aflată în tramvai și că apoi a împușcat și alți oameni care au încercat să ajute ruda. (Reuters). Astfel, motivele nu sunt clare, deși de la început nu au fost excluse motivații teroriste.

UPDATE 18.25: Poliția din Utrecht a anunțat pe Twitter că nu 9, ci 5 persoane au fost rănite în atacul din tramvai.

UPDATE 16.09: Primarul din Utrecht a anunțat că cel puțin trei persoane au murit, iar nouă au fost rănite, potrivit De Telegraaf. Inițial se vehicula că ar fi vorba de 20 de răniți și de o persoană decedată.

UPDATE 16.01: Premierul olandez, Mark Rutter, spune că ar putea exista mai mulți morți după atacul din Utrecht.

”Poliția și procurorii caută să vadă ce s-a întâmplat cu exactitate. Ce se știe acum este că a fost un atac armat asupra unor oameni care stăteau într-un tramvai în Utrecht, că au fost răniți și posibil mai mulți morți”, a spus Rutte.

UPDATE 15:21: Potrivit poliției, în incident este implicatun bărbat de 37 de ani, născut în Turcia. Poliția i-a avertizat pe oameni să se ferească de Gökman Tanis, 37 de ani, de origine turcă, și să alerteze imediat autoritățile dacă îl văd. Poliția a publicat și o poză cu acesta, pe twitter.

UPDATE 15.05: Spitalul din Utrecht a spus că 20 de persoane sunt tratate în urma atacului. (The Guardian)

UPDATE 14.41: Șeful unității contraterorismului a spus că au fost trase focuri de armă în mai multe zone din Utrecht. (Reuters)

În Utrecht au fost focuri de armă în mai multe locuri”, a spus Pieter-Jaap Aalbersberg, șeful Agenției olandeze de antitero în cadrul unei conferințede presă. ”Multe lucruri nu sunt clare în acest moment și autoritățile locale lucrează pentru a stabili faptele”, a mai declarat acesta, care a refuzat să comenteze numărul răniților și starea acestora.

UPDATE 13.55: Poliția, care a sfătuit școlile să-și închidă ușile, nu a exclus posibilitatea existenței mai multor atacatori. (AFP)

UPDATE 13.40: Guvernul olandez a ridicat nivelul de amenințare teroristă la maxim în Utrecht.

UPDATE 13.24: Autoritățile olandeze suspectează că o persoană a murit în atacul din tramvai, a anunțat un purtător de cuvânt al Poliției. Un reporter al postului olandez NOS a spus că un cearșaf alb a fost plasat peste un corp aproape de zona în care a avut loc atacul.

UPDATE 13.07: Coordonatorul olandez al echipajului antitero ține o ședință de urgență după atacul din Utrecht.

UPDATE 13.05: Purtătorul de cuvânt al Poliției, Joost Lanshage, a spus că atacul armat din interiorul tramvaiului ar putea avea o motivație teroristă.

Premierul Mark Rutte a spus că este profund îngrijorat cu privire la incident.

Atacul a avut loc în zona 24 Oktoberplein din Utrecht. Incidentul a fost raportat la ora locală 10.45, potrivit unui anunț de pe Twitter al Poliției, care a adăugat că zona unei stații de tramvai este izolată, iar accesul este blocat.

O unitate antitero a fost trimisă la fața locului. De asemenea, au ajuns și mai multe elicoptere ale poliției, însă atacatorul a scăpat, potrivit ad.nl.

Victimele au fost scoase din tramvai și duse la spital. Nu este clar numărul victimelor.

Știre în curs de actualizare