Ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, cere Germaniei să susţină în mod activ aderarea României la Spaţiul Schengen, argumentând că autorităţile române utilizează tehnologii ultramoderne pentru protejarea frontierelor şi că Bucureştiul este "mai sigur" decât Berlinul, Parisul sau Bruxellesul, transmite Mediafax.

Teodor MelescanuFoto: mae.ro

"Ne-ar fi de ajutor dacă Germania ar susţine activ aderarea României la Spaţiul Schengen. Ne-am bucura", declară Teodor Meleşcanu într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Welt.

Ministrul român de Externe s-a declarat favorabil unei propuneri a Germaniei privind eventuala admitere a României în Spaţiul Schengen în mod etapizat.

"Iniţial, ar fi eliminate controalele vamale în aeroporturi, iar în a doua etapă la punctele vamale instalate pe şosele şi autostrăzi. Ar fi mai bine decât nimic", a subliniat Meleşcanu.

România este conectată deja la sistemul de schimb de informaţii pentru Spaţiul Schengen. "În plus, utilizăm tehnologii ultramoderne pentru monitorizarea frontierelor, de la radare la aparate de identificare a amprentelor, de recunoaştere facială şi a paşapoartelor. Iar persoanele aflate ilegal în România, care nu se comportă adecvat sau care fac propagandă pentru grupuri islamiste radicale sunt expulzate din ţara noastră în 24 de ore", a explicat Meleşcanu, apreciind că în România "se trăieşte mai sigur decât în Berlin, Paris ori Bruxelles".

Întrebat ce beneficii ar avea europenii prin aderarea României la Schengen, Meleşcanu a răspuns: "Prin sistemele tehnologice avansate de protejare a frontierelor, putem contribui la securitatea Europei şi vom asigura astfel controlul total asupra frontierelor UE în zona de sud-est".