Deputații britanici au respins marți pentru a doua oară acordul privind Brexitul, în ciuda ultimelor modificări obținute cu o zi în urmă de Theresa May, aruncând Marea Britanie în necunoscut în ceea ce privește viitorul său, cu 17 zile înaintea datei prevăzute pentru ieșirea din Uniunea Europeană, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 01:30 ​Ministrul irlandez de Externe: Irlanda este foarte dezamăgită de decizia Parlamentului britanic. "În ultimele zile au existat predicții că acest lucru va fi o înfrângere uriașă. Acum trebuie să avem răbdare și să fim calmi pentru a permite acestui proces să se desfășoare", a declarat Coveney, potrivit Reuters.

UPDATE 23:45Mai mulți lideri europeni și-au arătat dezamăgirea față de decizia Parlamentului de a respinge planul Brexit al Theresei May, chiar și după asigurări suplimentare din partea UE

UPDATE 23:25 Tusk: Este nevoie de o justificare credibilă pentru amânarea acordului Brexit (The Guardian)

"Dacă va exista o cerere motivată din partea Marii Britanii pentru o prelungire, UE27 o va lua în considerare și va decide în unanimitate", a declarat un purtător de cuvânt al lui Tusk. "UE27 va aștepta o justificare credibilă pentru o eventuală prelungire. Este necesar să se asigure buna funcționare a instituțiilor UE." Un purtător de cuvânt al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a reluat, într-o declarație, poziția lui Tusk.

UPDATE 22:40 Ciamba, pe Twitter: Sunt dezămăgit de respingerea acordului pentru Brexit / Vom lupta pentru drepturile cetățenilor români din Marea Britanie

UPDATE22:30 Sadiq Khan, primarul Londrei, cere convocarea unui nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE

Tratatul de retragere din UE, conceput pentru o ieșire ordonată a Marii Britanii din Uniune, a fost respins cu 391 de voturi față de 242. Camera Comunelor respinsese un precedent acord în 15 ianuarie.

"Acordul lor, cel al primului ministru, este evident mort", a declarat liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn.

Acest vot este un nou eșec răsunător pentru premierul conservator, care a negociat aprig acest text de aproape 600 de pagini luni întregi și pune sub semnul întrebării supraviețuirea sa în fruntea executivului.

Ce urmează? Deputații vor vota miercuri asupra posibilității ieșirii din UE fără acord, un scenariu temut în special de mediul economic.

Dacă și această opțiune este exclusă, Parlamentul va vota din nou joi, de această dată asupra unei propuneri de amânare "limitată" a Brexitului. Cei 27 trebuie însă să aprobe unanim această opțiune iar liderii europeni au avertizat deja că orice astfel de solicitare trebuie argumentată foarte bine.

Posibilitatea unor noi negocieri cu Bruxellesul pare foarte îndepărtată. "Nu va exista o a treia șansă", avertizase luni președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.