​Ambasadorul american în Germania a trimis o scrisoare ministrul german al economiei și spune în termeni duri că ar putea fi limitată cantitatea de informații clasificate trimisă către serviciile germane, dacă țara europeană alege compania Huawei pentru construcția rețelei 5G. SUA și-a avertizat aliații în ultimele săptămâni să nu aleagă Huawei sau să înceteze colaborarea cu grupul chinez, dar scrisoarea de acum, despre care a relatat în premieră WSJ, este cel mai dur mesaj.

Logo HuaweiFoto: Hotnews

Richard Grenell, ambasadorul american la Berlin, a adresat o scrisoare ministrului german al economiei, Peter Altmaier, mesajul principal fiind că, dacă Germania va alege Huawei sau altă companie chineză pentru construcția rețelei 5G, America nu va mai putea păstra același nivel ridicat de încredere în colaborarea cu serviciile secrete germane. În consecință, SUA ar putea decide să împărtășească mai puține informații clasificate cu aceste servicii,

Grenell este un apropiat al președintelui Trump care a mai criticat de câteva ori Germania pe diverse teme: că trimite multe mașini în SUA, dar cumpără foarte puține din America, pentru că are buget de apărare scăzut, pentru că a primit refugiați și pentru că achiziționează mult gaz rusesc.

De câteva luni SUA desfășoară o campanie extinsă de comunicare pe tema amenințării pe care Huawei sau ZTE o reprezintă pentru securitatea națională și aliații sunt îndemnați să nu lase aceste companii să obțină contracte în infrastructura esențială. Scrisoarea de acum reprezintă un pas mai departe, fiind aproape de șantaj.

Multe țări consideră soluțiile Huawei ca fiind cele mai performante la capitolul calitate - preț și operatori europeni au avertizat că alungarea Huawei de pe piață va însemna costuri mai mari pentru dezvoltarea rețelelor 5G.

Surse: WSJ, CNN, Les Echos