Premierul Viorica Dăncilă se va întâlni miercuri, 6 martie, cu Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la Bruxelles.

TimmermansFoto: Comisia Europeana

Întâlnirea vine la câteva zile după ce Timmermans i-a trimis premierului Viorica Dăncilă o scrisoare în care îi cere clarificări privind cele două ordonanțe de urgență pe justiție adoptate săptămâna trecută și își exprimă "dezamăgirea" că în întâlnirea pe care au avut-o în 7 februarie, la Bruxelles, nu i-a spus despre intenția de adoptare a acestora.

Oficialul european i-a transmis premierului Dăncilă că "acum devine chiar urgentă" reluarea procesului de reforme în justiție și să se abțină de la orice măsuri care să răstoarne progresul realizat în ultimii ani.

Scrisoarea prim-vicepreședintele Comisiei Europene, intrată în posesia HotNews.ro, este datată 22 februarie, iar oficialul european se declară surprins și dezamăgit de adoptarea ultimelor două ordonanțe de urgență, despre care nu a fost informat, deși s-a întâlnit cu premierul în 7 februarie.

Redăm integral scrisoarea transmisă de Frans Timmermans premierului Dăncilă:

"Dragă Doamnă Prim-Ministru,

Vă scriu pentru a vă cere clarificări cu privire la cele două Ordonanțe de urgență privind procedurile de nominalizare pentru postul de procuror european și privind legile justiției, adoptate de guvern la data de 19 februarie 2019.

La întâlnirea noastră din 7 februarie, am subliniat că un dialog complet și deschis este calea de a progresa în chestiunile privind statul de drept, în general, și în Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), în special.

Prin urmare, a fost o surpriză și oarecum o dezamăgire că problema noilor Ordonanțe de Urgență nu a fost ridicată în discuție.

Aceste aspecte au o relevanță directă pentru preocupările exprimate de multă vreme în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare și pe care Consiliul de Miniștri le-a susținut la rândul său.

Prima recomandare a raportului din ianuarie 2017 a fost "să implementeze un sistem solid și independent de numire a procurorilor de rang înalt, bazat pe criterii clare și transparente, pe baza sprijinului oferit de către Comisia de la Veneția". De asemenea, Comisia a recomandat revizuirea legilor justiției, ținând cont de recomandările MCV, precum și de cele ale Comisiei de la Veneția și ale GRECO.

În plus, raportul a subliniat preocupările legate de Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, din punct de vedere al independenței judiciare.

Ordonanțele amintite par să contrazică în mod direct raportul MCV atât în esența acestuia, cât și în ceea ce privește lipsa de consultare și adoptarea lor pe neașteptate.

Acum devine cu adevărat urgent că România să reia procesul de reforme. Aceasta înseamnă un parcurs înainte, nu înapoi, şi abţinerea de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinute de-a lungul anilor.

Cel mai bun punct de început rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, apelul de oprire a schimbărilor şi un nou început pe baza consultărilor adecvate şi a expertizei din străinătate. Dimpotrivă, actuala situaţie generează noi îngrijorări".