PNL București critică dur, într-o serie de postări succesive pe Facebook, decizia consilierilor municipali USR de a nu vota, marți, pentru înființarea unei noi companii municipale care să preia sistemul de încălzire centralizată din București - RADET. PNL acuză USR că „nu caută decât capital politic”, că argumentele sale pentru votul împotrivă sunt „pur si simplu false” și ilustrează una din postări cu fotografii cu membri USR la o întâlnire cu premierul sau cu Cioloș sărutându-i mâna Viorică Dăncilă.

HotNews.roFoto: Hotnews

PNL București susține într-o postare, argumentându-și votul din Consiliul General, că „nu și-a putut permite astăzi să lase un milion două sute de mii de bucureșteni fără apă caldă și caldura pe termen nedeterminat, indiferent de miza politica a momentului, (...) așa cum a făcut USR-ul, doar pentru a puncta politic”.

Într-o altă postare, organizația liberală condusă de Cristian Bușoi lansează și un avertisment: „Invităm respectuos USR să nu ne mai atace gratuit și să se comporte ca parteneri. Îi informam, de asemenea, că PNL București nu va mai lăsa fără replică nici un fel de atac din partea nimănui”.

Liberalii au însoțit această din urmă postare cu două fotografii aluzive: una de la o întâlnire de anul trecut a unei delegații a USR cu premierul și ministrul Justiției, iar cea de-a doua - o captură cu momentul în care liderul PLUS Dacian Cioloș, partener electoral al USR, o salută pe Viorica Dăncilă la ceremonia de la Ateneu și îi sărută mâna.

Amintim că, marți, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat înființarea unei noi companii municipale care să preia sistemul de încălzire centralizată din București - RADET. Este vorba despre Compania Municipală Termoenergetica București, care va avea acționari Municipiul București (99,999%), Comuna Chiajna și Orașul Popești, iar scopul său este producerea, transportul și distribuția energiei termice, serviciul public fiind delegat către aceasta. CGMB a aprobat și înființarea Companiei Municipale Energetica Servicii București, care va presta serviciile conexe, respectiv întreținerea rețelelor de termoficare, acesta urmând să gestioneze și fonduri europene. Compania va avea aceiași acționari.

Cele două companii se vor forma în urma reorganizării și divizării Companiei Municipale Energetica, urmând ca la final aceasta să fie dizolvată. Reamintim că hotărârea Consiliului General prin care această companie a fost înființată a fost anulată în instanță de USR, alături de hotărârile de înființare a altor 21 de companii municipale.

Proiectul a stârnit mai multe controverse, doi consilieri PNL neparticipând la vot: Cătălin Deaconescu și Ciprian Ciucu. Nici USR nu a votat pentru.

Cătălin Deaconescu, consilier PNL care s-a opus acestui proiect, a declarat că este doar o chestiune de timp până și cele două hotărâri vor fi desființate în instanță. Si consilierii USR, care s-au opus înființării celor două companii municipale, au declarat că prin votul de azi, Gabriela Firea a fost absolvită de orice răspundere în cazul Companiei Municipale Energetica, a cărei hotărâre de înființare a fost anulată în instanță. „Firea încearcă să-și acopere ilegalitățile cu alte ilegalități, iar acest proiect este un șantaj la adresa bucureștenilor și riscă să îngroape definitiv termoficarea în București”, susțin reprezentanții USR București.

Ce mesaje au transmis, la rândul lor, cei din USR București, după votul din CGMB de azi: