Liderul principalei formaţiuni politice de opoziţie din Republica Moldova, blocul electoral ACUM, Andrei Năstase, a solicitat, sâmbătă, observatorilor internaţionali să monitorizeze atent alegerile parlamentare care vor avea loc duminică, astfel încât procesul electoral să nu fie fraudat, relatează Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a declarat, într-o conferinţă de presă, că observatorii străini trebuie să supravegheze modul de desfăşurare a alegerilor "nu doar în câteva zone fierbinţi", ci în toate circumscripţiile electorale.

"Fac un anunţ pentru toţi observatorii internaţionali să se concentreze pe întreg teritoriul Republicii Moldova, nu doar în cele câteva zone fierbinţi, nu doar pe zona transnistreană, acolo unde se intenţionează să fie aduşi, cu autobuzele şi cu microbuzele, zeci de mii de oameni, contra-cost, contra 20 de dolari. (...) Pe întreg teritoriul acestei ţări avem nevoie să supraveghem acest proces fraudat din faşă şi, iată, se intenţionează să fie fraudat şi mai mult în ziua alegerilor", a afirmat Năstase.

La rândul său, celălalt lider al alianţei electorale ACUM, Maia Sandu, a făcut un apel la electorat să iasă în număr mare la vot, pentru "a disloca un regim oligarhic care a devenit un pericol pentru cetăţenii activi ai acestui stat".

"Acest regim este ca un cancer care distruge pe interior societatea şi, dacă nu o vom stârpi, va ajunge la fiecare, ne va înghiţi pe noi toţi, pentru că nu e cu putinţă să construieşti ceva sănătos şi durabil pe hoţie, pe minciună, pe deznădejde şi pe ură, pentru că nu poţi să crezi că o să ai salariu mai mare atunci când economia este sufocată de monopoluri, atunci când mascaţi umblă noaptea pe la casele oamenilor de afaceri pentru a strânge bani pentru regim, pentru că nu poţi să ai o pensie normală atunci când toţi tinerii, din cauză că nu au perspectivă acasă, pleacă şi muncesc pentru pensiile oamenilor din alte ţări", a precizat Sandu.

Cetăţenii din Republica Moldova sunt chemaţi, duminică, la urne pentru a desemna noul Parlament, dar şi pentru a participa la un referendum consultativ referitor la diminuarea numărului de parlamentari, de la 101 la 61, şi crearea cadrului legal de revocare a acestora.