Congresul UDMR a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, că steagul roșu, alb și verde este simbolul național al comunității maghiare din România, alături de steagul Ținutului Secuiesc, de imnul Ungariei și de imnul Ținutului Secuiesc, transmite Mediafax.

Steagul Ungariei, folosit de demonstranti anti-guvernamentaliFoto: Budapesthungaryblog.com

Liderul Grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a declarat, la Cluj-Napoca, la Congresul UDMR, că aceste simboluri naționale pot fi folosite oriunde unde trăiesc membri ai națiunii maghiare.

”Membrii națiunii maghiare sunt cei care se consideră maghiari indiferent unde trăiesc pe acest glob, de la Tokyo până la Toronto, împreună cu cei din țara mamă, cu maghiarii din Bazinul Carpatic și cu comunitatea maghiară din România. Fiecare națiune își are propriile simboluri, la fel au și maghiarii. Aceste simboluri naționale pot fi folosite liber nu doar în țara mamă, ci oriunde unde trăiesc membri ai acestei națiuni. Astfel, simbolul maghiarilor este simbolul națiunii maghiare - tricolorul roșu, alb, verde, pe care îl considerăm al nostru, simbol propriu. De asemenea, simbol național este considerat steagul secuiesc, dar și imnul nostru național (Imnul Ungariei – n.a.) și imnul secuiesc”, a spus Cseke.

Potrivit acestuia, reprezentanții comunității maghiare din România așteaptă ca România, UE și comunitatea internațională să sprijine posibilitatea utilizării libere a acestor simboluri.