Președintele Klaus Iohannis invită UDMR să „se alăture efortului comun de a apăra și consolida democrația liberală” din România, susținând că statutul european al țării noastre este „periclitat de decizii ale coaliției de guvernare PSD-ALDE, care afectează grav independența justiției și pun sub semnul întrebării principiile statului de drept”.

Liderii UDMR, la CotroceniFoto: AGERPRES

În mesajul adresat Congresului UDMR, șeful statului a precizat că și comunitatea maghiară își dorește aceleași lucruri precum toți cetățenii României: educație de calitate, un sistem de sănătate funcțional, autostrăzi, o administrație locală eficientă și transparentă, acces la justiție și încredere în independența ei.

„Maghiarii, ca și românii, vor ca legea să îi protejeze de hoții care le fură din buzunar și de cei care le fură viitorul prin corupție. Guvernul de la București și coaliția majoritară PSD-ALDE au multe restanțe la toate aceste capitole”, a spus Iohannis.

Șeful statului a adăugat că România a parcurs un drum dificil, greu de imaginat în urmă cu 30 de ani, ajungând astăzi să dețină președinția Consiliului Uniunii Europene.

„Am parcurs împreună un drum dificil ca să ajungem aici și invit liderii UDMR și pe toți membrii comunității maghiare din România să facă tot ce le stă în putință pentru a nu permite pași înapoi”, a spus președintele, adăugând că una dintre cele mai mari provocări „este ofensiva celor care cred că nu de mai multă Europă avem nevoie, ci de mai puțină, a celor care doresc să se închidă și mai mult în interiorul granițelor naționale, a euroscepticilor și a eurofobilor”.

„România nu își poate însă permite să devieze de la parcursul său și profit de această ocazie pentru a invita Uniunea Democrată a Maghiarilor din România să se alăture efortului comun de a apăra și a consolida democrația liberală din țara noastră”, a încheiat Iohannis mesajul către Congresul UDMR.