Magistrații clujeni au ieșit vineri în stradă pentru a protesta față de ”abuzurilor legislative”. Judecătorii din Tribunalul Cluj au anunțat că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână, în urma ordonanţei care modifică legile justiției. La Cluj protestează peste 100 de judecători și procurori, iar câteva persoane din grupul #rezist i-au aplaudat pe magistrați. Proteste sunt anunțate în București, Timișoara, Brașov și alte orașe din țară, în cursul după-amiezii.

Protest magistrati, ClujFoto: Monitorul de Cluj

UPDATE Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș este al doilea parchet care a decis să suspende activitatea timp de trei zile în semn de protestfață de modificarea legilor justiției, potrivit digi24.

UPDATE Parchetul Judecătoriei Constanța se alătură protestelor magistraților și a decis să își suspende activitatea pentru trei zile. Este primul parchet din țară care ia o astfel de decizie fără precedent. Decizia a fost luată cu o majoritate covârșitoare (o singură abținere).

De asemenea, procurorii constănțeni de la mai multe parchete, vor protesta astăzi, între orele 16.00 și 16.30 în fața sediului Parchetului Judecătoriei Constanța, scrie info-sud-est.ro.

UPDATE Protestul a durat aproximativ o jumătate de oră

Peste 100 de judecători și procurori protestează la Cluj față de ordonanţa care modifică legile justiției, anunțând că activitatea judiciară va fi suspendată timp de o săptămână. Un grup de persoane din grupul #rezist i-a aplaudat pe magistrații care au protestat. Nu este pentru prima oară când magistrații clujeni ies în stradă, ei protestând de-a lungul timpului față de numeroasele modificări aduse legilor justiției de către coaliția PSD-ALDE.

Judecătorii și procurorii care protestează în fața Curții de apel Cluj au pancarte cu mesaje precum „Domnule ministru, ajunge!", „Justiție independentă", „Stat de drept", „Abrogați OUG neconstituțională 7" sau „Nu există justiție independentă fără procurori independenți". Judecătorul Mihai Ghica de la Judecătoria Cluj-Napoca a declarat că protestul este unul spontan și are la bază OUG 7 emisă de Guvern „în pripă”, fără consultarea CSM.

Judecătorul Cristi Danileț a declarat, la rândul său, că a fost studentul lui Tudorel Toader și se dezice de el.

Totodată, magistratul a citit un document adoptat în această dimineață de Adunarea generală a Tribunalului Cluj, care a decis, între altele, și să suspende activitatea judiciară timp de o săptămână, începând de luni. Cauzele se vor amâna, cu excepția celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecție, suspendarea actelor administrative, ordonanțe președințiale).

Ce a decis astăzi Adunarea generală a Tribunalului Cluj:

  • să suspende activitatea judiciară timp de o săptămână începând cu data de luni, 25 februarie 2019: cauzele se vor amâna, cu excepția celor urgente (cauze cu minori, ordine de protecție, suspendarea actelor administrative, ordonanțe președințiale);
  • să declanșeze procedura de revocare a membrilor CSM: membrii CSM au refuzat să apere reputația profesională a magistraților caracterizați drept „șobolani” în cadrul mitingului din iunie 2018; președintele CSM - a publicat un comunicat de presă împotriva votului dat în Plenul CSM; judecătorii din CSM au refuzat să adopte măsuri pentru a contraataca adoptarea și efectele OUG nr. 7/2019; membrii CSM au refuzat să soluționeze cererea de apărare a reputației profesionale a magistraților insultați de unii avocați pe treptele Palatului de Justiție la protestul anterior;
  • contestarea în justiție a modului de desemnare a conducerii Inspecției Judiciare și a conducerii SIIJ;
  • solicită președintelui CSM și președintele statului să sesizeze CCR pentru conflict juridic de natură constituțională generat de adoptarea OUG nr. 7/2019 pe motiv că se încalcă principiul constituțional al controlului ierarhic și îl împiedică pe Procurorul General al PICCJ să își exercite obligațiile;
  • solicită Parlamentulului să dezbată în procedură de urgență adoptarea cu modificări sau respingerea OUG nr. 7/2019, ocazie cu care să abroge dispozițiile legale cuprinse la art 881-889 cu privire la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție;
  • solicită Parlamentului să modifice Legea nr. 90/2001 pentru a restricționa dreptul Guvernului de a legifera prin OUG în domeniul legilor justiției și legislației penale;
  • solicită către Agenția Națională de Integritate de verificare a situației de conflict de interese cu privire la Toader Tudorel, care a devenit notar în timpul mandatului său de ministru; solicitarea verificării averii pentru ministrul justiției și Avocatul Poporului;
  • informarea autorităților europene cu atribuții în materie de justiție cu privire la situația ivită în România și le vom solicita medierea cu instituțiile politice naționale.

În jurul orei 16.00, procurorii și judecătorii timișoreni vor ieși și ei la proteste. Aceștia și-au exprimat, joi, susținerea în totalitate a „punctelor de vedere exprimate public de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casație și Justiție și Secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu privire la modificările legislative aduse prin O.U.G. 7/2019”, în cadrul Adunării Generale a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara.

Magistrații au hotărât să solicite un punct de vedere Secției de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii cu privire „la suspendarea activității procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, în contextul analizării posibilității adoptării unei astfel de măsuri de protest față de modificările recente aduse legilor justiției, modificări ce sunt de natură a afecta funcționarea instituțiilor judiciare și statul de drept”, transmit procurorii timișoreni de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara.

În București, magistrații vor protesta, vineri, de la ora 18.00, pe treptele Palatului de Justiție din Capitală față de noile modificări aduse legilor justiției prin Ordonanță de Urgență. Anunțul a fost făcut pe Facebook de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum, în care este urmărit penal liderul PSD, Liviu Dragnea. Cele două ordonanțe de urgență promovate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și adoptate marți de Guvernul Dăncilă au fost publicate miercuri seară în Monitorul Oficial.

Controversata OUG care modifică din nou cele trei legi ale justiției prevede că șefii parchetelor pot fi numiți cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM. O altă modificare este că la conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii. De asemenea, una dintre cele mai controversate prevederi este cea privind Secția de anchetare a magistraților, care iese de sub autoritatea procurorului general și care va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe "rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.

Ordonanța de Urgență care modifică din nou legile justiției - Legea 303 privind Statul magistraților, Legea 304 privind organizarea judiciară și Legea 317 privind CSM - a fost criticată dur de Ministerul Public, DNA, DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM, de asociaţiile magistraţilor, de opoziție, dar și de președintele Klaus Iohannis și de Comisia Europeană.