​Ministrul Justiției, Tudorel Toader, răspunde criticilor referitoare la unele prevederi din ordonanța de urgență care modifică legile justiției, susținând că ele sunt inspirate după model european. Concret, Toader se referă la introducerea posibilității ca și judecătorii să poată fi numiți la conducerea parchetelor.

HotNews.roFoto: Hotnews

În contextul în care una dintre cele mai criticate prevederi din controversata ordonanță de urgență vizează renunțarea la principiul separării carierei magistraților și posibilitatea ca judecătorii să poată fi numiți în fruntea parchetelor, Toader a semnalat pe Facebook că și procurorii europeni pot proveni din rândul judecătorilor.

”Un judecător poate să devină procuror european, potrivit Regulamentului UE de înființare a Parchetului european!”, a scris ministrul pe rețeaua socială.

Magistrații vor protesta, vineri, pe treptele Palatului de Justiție din Capitală față de noile modificări aduse legilor justiției prin Ordonanță de Urgență. Anunțul a fost făcut pe Facebook de procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum, în care este urmărit penal liderul PSD, Liviu Dragnea. Cele două ordonanțe de urgență promovate de ministrul Justiției, Tudorel Toader, și adoptate marți de Guvernul Dăncilă au fost publicate miercuri seară în Monitorul Oficial.

Controversata OUG care modifică din nou cele trei legi ale justiției prevede că șefii parchetelor pot fi numiți cu avizul consultativ al plenului CSM, până acum avizul aparținând Secției pentru procurori a CSM. O altă modificare este că la conducerea acestor parchete pot fi numiți și judecători care au îndeplinit funcția de procuror și a fost eliminată condiția vechimii. De asemenea, una dintre cele mai controversate prevederi este cea privind Secția de anchetare a magistraților, care iese de sub autoritatea procurorului general și care va avea și competența de retragere a căilor de atac în cauzele de competența sa, inclusiv pentru cele aflate pe "rolul instanțelor sau soluționate definitiv anterior operaționalizării” secției.

Ordonanța de Urgență care modifică din nou legile justiției - Legea 303 privind Statul magistraților, Legea 304 privind organizarea judiciară și Legea 317 privind CSM - a fost criticată dur de Ministerul Public, DNA, DIICOT, Secţia pentru procurori a CSM, de asociaţiile magistraţilor, de opoziție, dar și de președintele Klaus Iohannis și de Comisia Europeană.