Banca Internațională de Investiții, cu sediul la Moscova, se mută la Budapesta. Parlamentul ungar a dezbătut miercuri acordul internațional de stabilire a noului sediu al băncii, iar în acesta există o serie de detalii alarmante, scrie publicația Transylvania Free Press.

Sediul IIB de la MoscovaFoto: iib.int

Potrivit sursei citate, propunerea de a introduce noul acord internațional cu Rusia în sistemul juridic maghiar conține o serie de detalii neobișnuite, ce oferă o serie de drepturi suplimentare Băncii Internaționale de Investiții (IIB), care este succesorul legal al Comecon (CAER) și al băncii fostei organizații economice sovietice.

În afară de specificațiile clădirilor pe care statul maghiar le oferă pentru a servi ca nou sediu și alte facilități ale IIB, acordul stipulează că toate costurile vor fi plătite de către contribuabilii maghiari - inclusiv renovări, chirie și securitate.

IIB va putea aduce aproape pe oricine în UE

Acordul conține totodată o serie de imunități care să garanteze că statul maghiar nu va putea să intre în clădire fără autorizație prealabilă, deoarece IIB va beneficia de un statut juridic similar cu misiunile diplomatice și birourile organizațiilor internaționale. În plus, mai arată sursa citată, toate activele băncii vor fi „imune la toate restricțiile, reglementările, controalele și moratoriile.”

Personalul IIB și familiile acestora vor beneficia de o imunitate diplomatică completă, însă Ungaria va trebui să se asigure că invitații IIB („consilieri și experți care acționează în interesul băncii”) vor putea intra în țară „fără a ține cont de cetățenia lor”; împreună cu „invitații (OASPETII) invitați de Bancă, care pot prezenta orice dovadă scrisă a invitației lor, inclusiv dovezi digitale ale unei astfel de invitații”, iar Ungaria va fi obligată să furnizeze imunitate diplomatică celor care se ocupă de bancă.

În practică, aceasta înseamnă că IIB va putea aduce aproape pe oricine în UE.

Jurnaliștii de la Index.hu, preluați de Transylvania Free Press, se întreabă și de ce a acceptat Guvernul maghiar aceste condiții? Argumentarea detaliată a ofertei nu conține nicio explicație, arată ei.

De altfel, o reprezentantă a opoziției parlamentare ungare, Zita Gurmai, a numit IIB „calul troian al lui Putin” și a spus că nu există garanții că acest lucru nu va permite oamenilor care pot reprezenta riscuri pentru securitatea națională să aibă acces în Ungaria. Ea a mai susținut că textul doar dovedește că „Fidesz a cedat voinței Rusiei și întinde covorul roșu oamenilor lui Putin.”

Noul sediu central al IIB la Budapesta va fi deschis în a doua jumătate a anului 2019, iar întreaga procedură de mutare va fi încheiată în doi sau trei ani.

Citește și ce alte implicații are mutarea acestei bănci la Budapesta în materialul preluat de Transylvania Free Press.

*******

Banca Internațională de Investiții (International Investment Bank - IIB)este o instituție financiară internațională controlată de Rusia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Mongolia, Vietnam și Cuba. Aceasta fost înființată în anul 1970, când ar fi trebuit să fie echivalentul Fondului Monetar Internațional (FMI) pentru blocul economic răsăritean socialist CAER.

Potrivit Profit.ro, în România, IIB a acordat finanțări unor companii precum Agricover, Avicola Buzău, Fabrica de Lapte Brașov, MEP Retail, dezvoltatorul Iulius Group sau MEP Retail, operatorul lanțului Profi. International Investment Bank are și o poveste neplăcută pe piața de capital românească, respectiv finanțarea producătorului de cabluri din fibră optică Romcab Târgu Mureș (MCAB), care la începutul lui 2017 și-a cerut insolvența.