​Un proiect de lege împotriva incitării la ură pe internet va fi prezentat în mai, a afirmat miercuri preşedintele francez, Emmanuel Macron, declarându-se împotriva unei tentative de a interzice anonimatul online, transmite Reuters, citat de Agerpres.

MacronFoto: Captura video

Textul va fi depus de deputata formaţiunii La République en marche Laetitia Avia şi va relua propunerile din raportul său pe această temă, a adăugat şeful statului într-un discurs la dineul anual al Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti din Franţa (Crif).

"Acest text va conţine dispoziţii clare impunând retragerea rapidă a oricărei forme de incitare la ură, folosind toate tehnicile de reperare a identităţii în cel mai scurt timp posibil şi, în final, îndemnând platformele la asumarea răspunderii, inclusiv pe plan juridic", a spus Emmanuel Macron.

"Trebuie să ne inspirăm din ceea ce au făcut vecinii noştri germani (...), să aducem sancţiuni judiciare, penale şi materiale, să îndemnăm la responsabilitatea persoanelor şi a platformelor", a adăugat el.

Secretarul de stat francez pentru economie digitală, Mounir Mahjoubi, a declarat ulterior la BFMTV că nivelul amenzilor nu a fost încă decis, dar că va fi "ridicat", pentru a fi "descurajatoare".

Emmanuel Macron a subliniat că statul francez a început să lucreze împreună cu reţeaua socială Facebook şi a denunţat atitudinea lui Twitter, care are nevoie de câteva zile pentru a elimina mesaje cu incitare la ură şi de săptămâni sau chiar luni pentru a comunica coordonatele autorilor acestora.

În contextul acestui proiect de lege, "în mod evident va fi ridicată problema anonimatului", a mai spus el, după care a părut să respingă această posibilitate.

"Ar trebui să interzicem peste tot anonimatul pe internet? Cred că astfel ne-am îndrepta spre mai rău, aşa că va trebui să ne gândim la asta de două ori", a adăugat preşedintele francez, Emmanuel Macron.