​România va mai achiziționa și moderniza cinci avioane de vânătoare F-16 de la Portugalia, iar în acest moment autoritățile de la București sunt în discuții avansate atât cu Portugalia, cât și cu SUA. „Eu sper ca aceste documente să le finalizăm în cursul acestui an și să începem upgradarea acestor avioane și aducerea la capacitatea la care sunt și celelalte 12”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leș, adăugând că de acum în colo toate aeronavele F16 cumpărate de românia vor fi upgradate doar în țară.

Avioanele F16 ale Fortelor Aeriene Romane deasupra Mării NegreFoto: Fortele Aeriene Romane

„Următoarele [avioane F16] le vom upgrada doar în România”, a răspuns miercuri ministrul Gabriel Leș, întrebat despre unde vor fi modernizate viitoarele avioane F16 cumpărate de România.

„Decizia CSAT din urmă cu câțiva ani prevedea 48 de avioane și discutăm în acest moment de 12 [în România] și cinci pentru care suntem în continuare în discuții cu Portugalia și cu SUA. Următoarele avioane să le luăm de la partea americană cu capacitatea de a le upgrada la noi în România”, a spus Leș.

Ministrul Apărării a spus că nu poate estima acum când ar urma să vină în țară următoarele cinci avioane.

„În acest moment suntem la discuții foarte avansate. Eu sper ca aceste documente să le finalizăm în cursul acestui an și să începem upgradarea acestor avioane și aducerea la capacitatea la care sunt și celelalte 12”, a spus Leș.

Forțele Aeriene Române au în dotare, în prezent, 12 avioane de vânătoare F-16 cumpărate din Portugalia. Avioanele nu au fost noi, sunt de tipul block 15 A/B și, după achiziționarea de către România, au fost trecute printr-un proces de modernizare de tip MLU (Mid-Life Upgrade) care le-a adus la zi din multe puncte de vedere al avionicii și elementelor tehnice.

Cele 12 avioane sunt staționate la Baza Aeriană 86 Borcea și formează escadrila 53 Warhawks. Contractul pentru cele 12 avioane F16, modernizarea lor și alte elemente logistice a fost semnat de România cu Portugalia în 2013 și a avut o valoare de circa 628 milioane euro cu tot TVA. Primele nouă aeronave din escadrila de 12 avioane multirol incluse în acordul româno-portughez au intrat în dotarea Forțelor Aeriene Române în anul 2016, iar următoarele trei în 2017.

În iulie 2018 fostul ministru al Apărării anunța că România va mai cumpăra încă cinci avioane F-16 second-hand de la Portugalia, patru aparate cu comandă simplă și unul cu dublă comandă. Pe lângă acestea, ministrul Mihai Fifor mai declara că România are în plan achiziția a altor 36 de avioane F-16, dar fără să dea detalii despre variantă, dacă vor fi noi sau nu și de unde ar putea fi acestea achiziționate.