Într-un interviu acordat celor de la DW, Ministerul Apărării din Singapore, Ng Eng Hen, a răspuns îngrijorărilor legate de izbucnirea unui conflict deschis în regiune și a susținut că hegemonia regională a Chinei este o chestiune ”de opinie”.

China construieste insule in Marea Chinei de SudFoto: Captura video

China, alături de câteva țări din Asia de sud-est, inclusiv Vietnam, Filipine, Indonezia și Malaezia, și-au disputat dreptul asupra apelor teritoriale din Marea Chinei de Sud. În ultimii ani, Beijingul a construit piste de decolare și hangare și a staționat sisteme anti-aeriene și anti-rachetă pe Insulele Spratly- o colecție de recife și pietre localizată în apropiere de coasta Filipine.

China își reclamă suveranitatea asupra unei părți semnificative din Marea de Sud a Chinei, în ciuda faptului că aceste pretenții au fost respinse de un tribunal internațional în 2016. Liderul Unității SUA din Pacific de la acea vreme a avertizat comunitatea internațională cu privire la ,,comportamentul asertiv, agresiv al Chinei în Marea de Sud a Chinei”.

La Conferința pentru Securitate, organizată la Munich în acest an, Ministrul de Apărare al Singapore a discutat despre importanța cooperării multilaterale și a asigurării transparenței în evitarea conflictelor.

,,Nu cred că vom avea un conflict deschis. Toate părțile implicate- statele care revendică ceva și comunitatea internațională- recunosc că prețul ar fi prea mare și că problemele din Marea de Sud a Chinei nu legitimează o confruntare fizică”, susține Ng Eng Hen.

Ministrul Apărării susține și că asertarea hegemoniei de către China este o chestiune de opinie.

,,Din perspectiva Chinei, vorbim despre o creștere pașnică, în care ei își doresc să participe și alte țări și, din acest punct de vedere, cred că există ceva adevăr în asta. În ultimul deceniu, după criza financiară, când Europa și America se aflau în situații economice dificile, creșterea Chinei a susținut Asia.”