Partidul Popular European (PPE) și grupul Socialiștilor și Democraților (S&D) ar putea scădea semnificativ la alegerile europene din 23-26 mai, pierzând controlul asupra Parlamentului European (PE), al cărui raport de forțe va fi modificat ca urmare a ascensiunii extremei-drepte și a liberalilor și democraților, scrie Rador care citează Jornal de Noticias.

Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

Potrivit unei proiecții date publicităţii ieri de către PE, PPE va avea 26% (183 de deputaţi), o scădere de 3%, iar S&D (19%, adică 135 de aleși, în scădere cu 6%) împreună urmând să atingă doar 41% din cei 705 de deputați europeni, departe de majoritatea necesară "centrului" european.

Pentru a asigura acest lucru, cele două grupuri parlamentare, care cuprind PSD-ul portughez și CDS în cazul PPE, și PS, în grupul socialist, ar putea să se bazeze pe Alianța Liberalilor și Democraților din Europa (ALDE). Acesta crește cu 1,5% și devine al treilea grup, cu 75 de aleși (11%), cu excepția cazului în care componenţa sa se va modifica.

În mandatul care este pe cale să se încheie, în ALDE se află partidul prezidențial francez La République en marche! (LRM), a cărui rămânere este sub semnul întrebării chiar și din cauza apropierii lui Emmanuel Macron de cancelarul german, Angela Merkel, și formațiuni precum spaniolele Ciudadanos și Partidul Naționalist Basc.

Potrivit proiecției, Spania contribuie cu patru din cei șapte noi aleși pentru consolidarea acestui grup, Republica Cehă cu tot atâţia și Germania cu șapte. ALDE ar trebui să dispună de 18 delegații naționale, pierzând trei.

Aspirând la poziţia de al patrulea grup ca mărime și înregistrând cea mai mare creștere în cifre absolute (plus 22 de aleși), grupul de extremă-dreapta Europa Națiunilor și Libertăților (ENF), este cel care reunește partide precum Uniunea Națională, a lui Marine Le Pen, și Liga, din Italia, a lui Matteo Salvini.

Se așteaptă ca, de la 37 să ajungă la 59 de deputaţi de șase naționalități (8% din hemiciclu, cu 3,5% mai mult decât în ​​2014), ENF se consolidează cu Liga (21 în plus, de la șase, la 27 de deputați) şi cu fostul Front Național (de la 15, la 21), în timp ce Polonia pierde doi și Germania unul, fiind astfel redusă la șase state membre.

AfD și M5S se consolidează

Grupul Europa Libertății și a Democrației de Dreapta (EFDD), în care se evidenţiază populistul italian Mişcarea 5 Stele (M5S), este al treilea care creşte (+0,5%), consolidându-se cu 43 de aleși (încă doi), compensând plecarea britanică din cauza lui Brexit-ului, datorită creșterii Alternativei pentru Germania (AfD), de extremă-dreapta, de la unu, la 12 membri și a M5S, a lui Luigi di Maio, de la 14, la 22 de locuri.

Trebuie remarcat faptul că există un ansamblu de noi formațiuni de dreapta și de extremă-dreapta care nu au fost încă luate în considerare în proiecție decât drept "altele", dar acestea vor conta pentru exprimarea derive. Acesta va fi cazul Vox-ului spaniol, care ar putea alege șase deputați europeni.

Deși geografia Uniunii Europene este practic de plină cu 27 de țări (numai Estonia nu intră), blocul socialist este cel care suferă cea mai mare eroziune: pierde 51 de deputaţi, cu contribuții negative în special din partea Italiei (minus 16), Germaniei (-12) și Franței (-7).

Cel de-al doilea mare pas înapoi este al PPE, care pierde 34 de aleși și nu mai are delegații din patru țări (în afară de Regatul Unit). Deși Grecia crește cu patru deputați, Franța pierde nouă, Republica Cehă șapte, Italia și Germania, câte cinci, iar Slovacia și Letonia câte patru.

PS câștigă un ales

Partidul Socialist este așteptat să obțină încă un deputat european, trecând de la opt la nouă, în cazul în care proiecția Parlamentului European este corectă, în opoziție cu scăderea grupului Socialiștii și Democrații. Noul ales ia locul Partidului Democrat Renovator, care face parte din Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa.

Dreapta suportă

Pentru reprezentanții portughezi din Partidul Popular European, opt în mandatul care se încheie (șapte din PSD și unul din CDS-PP), proiecția prevede rămânerea la acelaşi număr, contrazicând scăderea PPE la nivel european.

Stânga se ţine tare

Stânga portugheză - acum cu trei din PCP și unul din BE - este de așteptat să-şi păstreze cei patru eurodeputați în Grupul Confederal Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, care pierde aleşi.