A fost ziua în care toată atenția a fost captată de asaltul dat de Tudorel Toader asupra Justiției. Doua ordonanțe de urgență controversate. Reacții și proteste. Ministrul Justiției a anunţat două OUG în Justiţie. Una dintre cele mai importante modificări este că la funcţiile de conducere din parchete, începând cu funcţia de procuror general, pot candida şi judecători care au fost procurori, iar avizul nu va mai fi dat de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), cum se întâmplă acum, ci de către plenul CSM. Prima reacţie a preşedintelui Iohannis, după ordonanţele de urgenţă: PSD a acţionat astăzi din nou împotriva statului de drept și PSD vrea să creeze un statut special pentru cei care au probleme în justiţi. Dragnea a spus că nu ştia despre ordonanţa de urgenţă pentru modificarea legilor Justiţiei, aprobată de Guvern, dar a citit-o şi este „în regulă”. Secţia de anchetare a magistraţilor a cerut de trei ori preluarea dosarului Tel Drum. DNA a refuzat.

ActualitateFoto: Colaj foto

Cristian Tudor Popescu crede că ce a făcut Tudorel Toader n-a făcut nici PCR – Justiție cu circuit închis. Prin cheremul lui T. Toader, SECȚIA va fi unica secție de pe această planetă care nu face parte dintr-un întreg, este scoasă de sub autoritatea Parchetului General, ca o mână care se mișcă separată de corp, sub controlul exclusiv al lui T. Toader. Dosarele politicienilor sau clienților partidului Dragnea vor fi înșfăcate de pe masa procurorilor DNA și aruncate în sertarele SECȚIEI. ”Tudorel Toader şi-a subordonat Justiţia cu o OUG hoţească. Secţia pentru investigarea magistraţilor, stat în stat Citeste mai mult: adev.ro/pn6f39 ”, titrează Adevarul. Dăncilă spune că OUG pe justiție este similară ordonanței pentru alocațiile copiilor: Nu dăm pentru o persoană, ci pentru România și toți românii, potrivit G4media.ro. Evenimentul zilei deschide cu Brâncuși, România liberă vorbește despre terenul pierdut de un orășel, iar Antena 3 despre Kovesi și cum i-au crescut șansele la Bruxelles. Mai nimic despre Ordonanțe, dar multe opinii despre Kovesi. Prima reacţie a Comisiei Europene după ordonanţa de modificare a legilor justiţiei. ​Timmermans: „Nu ştiam că va fi adoptată”. UE, de la dreapta la stânga, se mobilizează pentru susținerea Codruței Kovesi, Bucureștiul sabotează candidatura, scrie cursdeguvernare.ro.

Există subiecte și după Tudorel:

Deutsche Welle scrie despre jurnalista Anabel Hernández, câștigătoarea Freedom of Speech Award 2019. De aproape două decenii, ea relatează neobosit despre traficul de droguri, corupție, abuzuri sexuale și scandaluri din justiție. Curajul ei a costat-o însă scump: Hernández s-a mutat mai întâi în SUA, ulterior în Europa, după amenințări cu moartea și atacuri masive asupra mediului ei privat. Tot de la Deutche Welle aflăm că Biserica Catolică se află în faţa unor zile decisive. Întâlnirea tuturor prelaţilor superiori şi a şefilor conferinţelor episcopale naţionale la Papa Francisc este un fel de oră zero, crede Christoph Strack. Interesul presei pentru această temă este enorm, mai ales pentru jurnaliștii americani. Mulți compară atenția și încordarea din aceste zile cu cele din timpul unui Conclav papal, când se alege un nou papă.

Petre Guran scrie în Contributors.ro despre Împietrirea canonică a inimilor: criza ucraineană a Ortodoxiei. Să fie criza ecleziastică din Ucraina piatra de poticnire a ecleziologiei pan-ortodoxe? Sau chiar ocazia depășirii impasului istoric în care a împins-o secolul naționalităților? A merge pe această cale, a unei refondări istorice, necesită oare prea mult idealism, prea multă generozitate, prea mult optimism antropologic și gândire utopică? E ca și cum am crede în mersul pe apă? Și dacă?

Vice prezintă povestea unui om care vorbește despre cele 10 motive care l-au făcut să plece definitiv din Galați. După aproape 30 de ani de domnie pesedistă, Galațiul a devenit feuda unor șmecheri unde localnicii mai găsesc foarte puține motive să rămână. Doar moldovenii care au nevoie de pașaport de România ca să circule liber în UE mai vor să se mute în orașul ăsta.