Parlamentul European a lansat astăzi primele estimări ale viitoarei sale componențe, în baza unei selecții de sondaje naționale reprezentative. Potrivit datelor agregate, la alegerile din 26 mai, PSD va obține 10 mandate, fiind creditat cu o intenție de vot de 26,5%.

Sondaj UEFoto: Parlamentul European

Pe locul al doilea se situează PNL, creditat cu un scor de 23% care i-ar aduce 8 mandate de europarlamentar. Pe locul trei, este Pro România, cu 9,6%, care ar obține 3 mandate. Partidul lui Victor Ponta participă pentru prima oară la alegeri, la europarlamentare.

Tot 3 mandate ar putea avea USR (9,2%) și ALDE (9%).

Câte două mandate ar reveni PLUS (6,8%), PMP (5,6%) și UDMR (5,2%).

Estimările Parlamentului European sunt făcute în baza sondajelor realizate la începutul lunii februarie. Cifrele provin dintr-o selecție de sondaje reprezentative efectuate de institute naționale de sondare a opiniei publice din statele membre și agregate de Kantar public în numele Parlamentului European.

În urma estimării preferințelor electorale actuale din UE 27 asupra componenței Parlamentului după Brexit, viitorul legislativ reflectă un peisaj politic mai fragmentat ca niciodată. Următorul parlament va avea mai puțini deputați (705) față de actualul format (751).

În legislatura 2019-2024, potrivit estimărilor, PPE va avea cele mai multe locuri în Parlamentul European, 183, urmat de S&D, cu 135, și ALDE, cu 75.