​Ecaterina Andronescu se încurcă în declarații. Își propune sau nu segregarea elevilor? Ministrul Educației a declarat că se gândește să ia în calcul posibilitatea de a înființa clase separate pentru elevii cu nevoi speciale sau cu dificultăți de învățare, realizându-se astfel o segregare în sistemul de învățământ. Inițiativa ministrului a întâmpinat un val de critici, cea care a reacționat fiind Adriana Săftoiu, membru al Comisiei pentru Drepturile Omului din Camera Deputaţilor scrie Libertatea. De asemenea, în urma declarației Ecaterinei Andronescu, Ministerul Educaţiei a precizat faptul că nu intenţionează organizarea unor clase separate, numai cu elevi cu cerinţe educaţionale speciale, ci urmăreşte integrarea copiilor cu dificultăţi de învăţare în şcolile de masă şi creşterea numărului profesorilor de sprijin şi al consilierilor şcolari. Ulterior, ministrul și-a schimbat declarația ”Nu! Cum să vreau segregare?” spune Ecaterina Andronescu, care a adăugat că a vrut să spună cu totul altceva atunci când a declarat că se gândeşte să îi grupeze pe elevii cu nevoi speciale. Propunerea ministrului vine la două săptămâni după ce s-a aflat că 3 licee braşovene încearcă legalizarea discriminării educaţionale prin şantaj prin intermediul contractelor educaţionale introduse în regulamentele care îi obligau pe părinți să-şi mute copiii la altă şcoală în cazul în care mediile acestora erau sub nota 8,50.

subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum stă situația în cazul Laurei Codruța Kovesi? Există o foarte ciudată perioadă din istoria României, una în care poporul n-a înțeles propriu-zis ce i se întâmplă, acționând complice sau neacționând, prostește, întru propria-i înlănțuire. Poate fi o discuție prin telefon cu Vlad Cosma pretextul pentru a ține cât mai mult pe ecran o poză trucată cu Codruța Kovesi, cum ne-am imaginat noi că ar fi fost în crama lui Ghiță? Spui în treacăt că poza e făcută de noi, “abuziv” cine pricepe că e un fals, bine, cine nu, rămâne cu poza, că o imagine e mai puternică decât o mie de cuvinte, scrie Moise Guran pe blogul său. Acum soarta dosarului Laurei Codruţa Kövesi, fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă, se află în mâinile procurorului general. Augustin Lazăr poate infirma actele de urmărire penală ale procurorilor de execuţie din Secţia specială de investigare a infracţiunilor în Justiţie (SIIJ), subordonată Parchetului General, dacă Lazăr le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice. Până la proba contrarie, cine o mai susține pe fosta șefă DNA? „După ani în care doamna Kovesi a beneficiat de valul susținerii luptei anticorupție și la nivel instituțional, acum a rămas în principal cu susținerea populară și aceasta însă slăbită", crede Claudiu Pândaru, care mai spune că „instituțional, în acest moment, fostul șef al DNA se bucură însă din plin de încrederea liderilor UE, cei care au și ales-o pe lista scurtă pentru șefia Parchetului European”. De aceeași părere este și Cristian Enache care scrie pentru Republica: „Personal, dacă aș fi magistrat, nu aș lua în considerare acuzațiile venite din partea unui fugar. Primul și cel mai important drept al fugarului este de a se întoarce în țară și de a se preda autorităților."

Bun de citit:

Siguranţa cibernetică europeană este ameninţată. Experţii prezenţi la Conferinţa de Securitate de la München consideră că alegerile europene şi importante părţi ale infrastructuriii europene sunt ameninţate de atacuri cibernetice. Se solicită sporirea protecţiei, scrie DW.

Statistic, corupția în M.A.I. este în scădere. Practic, angajații ministerului nu mai sunt verificați. Direcţia Generală Anticorupţie, instituţia înfiinţată pentru a preveni corupţia în rândul angajaţilor Ministerului de Interne, anchetează din ce în ce mai puţine fapte penale. O arată chiar statisticile lor pe ultimii ani. Numărul inculpaţilor a scăzut la aproape jumătate anul trecut, faţă de 2016 de exemplu, scrie Digi24.

Cea mai mare problemă a șefului PNL: Cine va deschide lista pentru europarlamentare? Liberalii amână discuția listei încă două săptămâni. PNL amână discutarea listei candidaților la europarlamentare cu două săptămâni, cea mai mare problemă fiind identificarea numelui care să deschidă lista, au declarat pentru G4Media surse din partid. Lista trebuia luată în discuție la ședința de luni, însă liberalii au fost anunțați vineri seara că discuția se amână.