Mitinguri de susținere a Laurei Codruța Kovesi au loc, vineri seara, în mai multe orașe ale țării. Cei mai mulți oameni au ieșit în stradă la Sibiu, unde mărșăluiesc 1.000 de persoane, în timp ce la Timișoara oamenii cer alegeri anticipate. Și în Capitală manifestează câteva sute de persoane.

Protest Piata VictorieiFoto: Facebook/ Rezistenta TV

Câteva sute de oameni manifestau vineri seara în Piața Victoriei din Capitală, aceștia ieșind în stradă pentru a-și arăta susținerea față de fosta șefă DNA Laura Codruța Kovesi, audiată și pusă sub învinuire astăzi într-un dosar instrumentat de Secția pentru investigarea magistraților.

La protestul din Piața Victoriei au participat și filosoful Mihai Șora, precum și muzicianul Tudor Chirilă:

O manifestație similară are loc și la Timișoara.

Publicația locală Opinia Timișoarei relatează că sute de persoane au ieșit în stradă pentru a-și arăta susținerea față de Kovesi. Potrivit sursei citate, oamenii sunt convinsi ca totul reprezinta o razbunare politica si ca actuala putere face tot ce-i sta in putinta pentru a o impiedica pe fosta sefa DNA sa ajunga procuror sef european.

Adunați pe platoul din fața Operei, timișorenii au scandat mesaje de susținere pentru Laura Codruța Kovesi, dar și sloganuri împotriva puterii: „Codruța, nu uita / Noi suntem de partea ta”, „Partid de hoți și de mafioți”, „CCR, sluga PSD” sau „Jos Tăriceanu, Dragnea și Dorneanu”.

De asemenea, manifestanții au ținut în mâini steaguri tricolore, precum și pancarte cu mesaje precum “PSD nu e România”, “PSD Mafia” sau “Noi suntem de partea ta”, relatează Mediafax. De asemenea, timișorenii adunați în centrul orașului au scandat lozinci ca “Europa”, “Afară cu javrele din țară”, “Kovesi, nu uita, Banatu-i de partea ta” și au solicitat organizarea de alegeri anticipate.

“Nu sunt regimentat politic, din motive civice am ieșit în stradă, pentru că toate lucrurile care se întâmplă în ultimele șase luni în România sunt de fapt o mișcare organizată împotriva democrației și a justiției. S-a încercat discreditarea Laurei Codruța Kovesi, cum s-a încercat discreditarea și a altor oameni politici care nu sunt de partea PSD și e o mișcare prin care puterea dă un vot de blamă oamenilor care încearcă să fie europeni”, a declarat corespondentului Mediafax unul dintre cei prezenți la protestul de susținere a fostei șefe a DNA.

La Sibiu, aproximativ 1.000 de oameni mărșăluiesc pe străzile orașului pentru a o susține pe Laura Codruța Kovesi și cer demisia Guvernului, considerând că ceea ce i se întâmplă fostului procuror șef DNA reprezintă acțiuni de intimidare, relatează Mediafax.

Sibienii s-au întâlnit în jurul orei 18.00 în Piața Mare, purtând steaguri tricolore pe care au scris mesaje de susținere a Laurei Codruța Kovesi. De asemenea, oamenii au adus pancarte pe care au scris mesaje pro-Kovesi.

Susținătorii Codruței Kovesi au scandat „Codruța nu uita, Sibiu-i de partea ta”, „Tudorele fă ceva! Dă-ți demisia!”, „Jos Tudorel, Codruța la Guvern” sau „Vrem Codruța la Bruxelles”.

De asemenea, oamenii au scandat și împotriva Guvernului și a liderilor PSD și ALDE, considerând că acțiunile din justiție din ultima perioadă reprezintă acte de intimidare la adresa fostului procuror șef DNA.

În jurul orei 19.00, protestatarii au pornit în marș pe străzile Sibiului și vor trece prin fața instanțelor din Sibiu, de unde a plecat Laura Codruța Kovesi când a fost numită în funcția de procuror general al României, în 2006.

Ajunși în fața sediului Tribunalului Sibiu, manifestanții au scandat: „Justiție, nu corupție!”, „Magistrați, nu cedați!”

La protestul de la Sibiu participă și liderul USR, Dan Barna.

La Cluj-Napoca protestează peste 300 de persoane, pentru a doua zi consecutiv, față de ceea ce ei numesc „intimidările Guvernului” la adresa fostului șef al DNA Laura Codruța Kovesi, relatează Mediaffax.

Participanții la mitingul de vineri din Piața Unirii au pancarte cu mesaje precum "Refuzăm să fim conduși de oameni necinstiți, cu condamnări penale pentru furt de voturi și furt din banii cetățenilor", "Jos Guvernul - Clujul dă exemplu" sau "M-am băgat la somn în 2019 și m-am trezit în 1989".

Ei au scandat "Kovesi nu uita, Clujul e de partea ta", "Justiție nu corupție", "Kovesi pentru toți să scăpăm țara de hoți", "Vrem UE nu PSD", "Vrem anticipate" și "Jos Guvernul".

Unul dintre protestatari a declarat că justiția este „maltratată pentru ca un grup de infractori să nu facă închisoare”.

„Luptăm alături de Laura Codruța Kovesi pentru un stat de drept, suntem alături de ea și protestăm față de intimidările la care este supusă", a spus acesta.

Anunțul că Laura Codruța Kovesi a plecat vineri la Bruxelles a fost întâmpinat cu aplauze, iar unul dintre cei prezenți a spus că se vede clar că a fost vorba despre un dosar comandat politic.

****

O manifestație de susținere a fostei șefe a DNA - la care participă câteva sute de persoane - are loc și la Brașov, scrie monitorulexpres.ro.

Oamenii scandează „Afară, afară cu PSD din țară!” , "PSD, ciuma roșie!”, "Ăla cu mustață ne-a furat pe față”, "Codruța nu uita, Brașovu-i de partea ta!”, "Justiție, nu Corupție”, "PSD și ai lui, rușinea poporului”, "ALDE și PSD, aceeași mizerie”, "Hoții”, "România, trezește-te”, "Să vă fie frică, poporul se ridică”, "Tudorele nu uita va veni și vremea ta” sau "Dragnea, nu uita, pușcăria e a ta” și "Anticipate, nu se mai poate!”.

Un miting similar a avut loc și la Iași, unde însă au ieșit în stradă mult mai puțini oameni.

Și la Constanţa câteva zeci de persoane s-au mobilizat pe reţelele de socializare şi au organizat un miting de susţinere în favoarea fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi, începând cu ora 19.00, pe platoul din faţa Prefecturii, scrie Agerpres.

După ora 20.00, cei aproximativ 50 de manifestanţi au pornit într-un marş autorizat de protest pe principalele bulevarde ale municipiului Constanţa, spre sediul Organizaţiei judeţene PSD.

****

Fostă şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi a fost audiată, vineri, la Secţia de investigare a magistraților, într-un dosar deschis în decembrie 2018, în urma unei sesizări a lui Sebastian Ghiță, conform precizărilor făcute de procurorul Adina Florea, adjuncta acestei structuri controversate, înființate în acest an după modificarea legilor justiției de către coaliția PSD-ALDE. Adina Florea a fost propusă de mai multe ori la șefia DNA, în locul lui Kovesi, dar a fost refuzată de președintele Iohannis.

La ieșirea de la audieri, Kovesi a declarat că i s-a adus la cunoștință că are calitatea de suspect în acest dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Kovesi a spus că este hărțuită de doi ani și jumătate și are 18 dosare penale, susținând că la fel sunt urmăriți și alții din sistem care au comentat legile justiției.

După audieri, Laura Codruța Kovesi a fost văzută la aeroport, unde pleca spre Bruxelles, acolo unde are loc concursul pentru șefia de procuror șef al Parchetului European.

Ulterior, procurorii Secției de anchetă au anunțat oficial că Laura Codruța Kovesi este acuzată că ar fi primit 268.689,36 lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea lui Nicolae Popa, când aceasta avea funcția de procuror general al României. Kovesi mai este acuzată că ar fi mințit privind relația privată cu Ghiță.