Obligațiile de raportare și taxele datorate la Fondul pentru Mediu, în principal cele referitoare la ambalaje și echipamente electrice și electronice, reprezintă o provocare pentru companii, în contextul noilor reguli metodologice de calcul intrate în vigoare in perioada iulie 2018 - ianuarie 2019.

Daniela Neagoe, Mihai PetreFoto: Deloitte Romania

În cazul deșeurilor de ambalaje, printre noile prevederi cu impact asupra activității companiilor se află creșterea obiectivelor de reciclare/valorificare, obligațiile de gestionare a ambalajelor primare reutilizabile și includerea reparării în operațiunea de reciclare în cazul paleților de lemn.

"Totodată, începând cu 2019, noua procedura de autorizare a organizațiilor care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorului înăsprește condițiile de funcționare a acestora, precum și cele de gestionare a deșeurilor de ambalaje", spune Daniela Neagoe, specialist taxe de mediu Deloitte România.

În ceea ce privește deșeurile de echipamente electrice și electronice, Comisia Europeană a trimis României o scrisoare de punere în întârziere din cauza unor dispoziții inexacte și a unei reflectări incomplete a legislației UE, care să impună ca toate deșeurile de echipamente electrice și electronice colectate separat să fie tratate în mod corespunzător.

Experții Deloitte România vor prezenta noile reguli și studii de caz în cadrul conferinței "Noi provocări privind taxele datorate Fondului pentru mediu" care va avea loc la București pe 27 februarie.

Informații detaliate, agenda evenimentului și condițiile de înregistrare le puteți găsi aici.

Principalele subiecte abordate în cadrul conferinței:

  • Studii de caz privind modificările aduse legislației privind taxele de mediu
  • Cine are obligația declarării la AFM în cazul produselor marcă proprie
  • Mai este posibilă îndeplinirea individuală a obiectivelor?
  • Cum procedăm cu ambalajele reutilizabile
  • Ce modificări sunt necesare în contracte pentru îndeplinirea individuală a obiectivelor de valorificare a deșeurilor de ambalaje
  • Ce implicatii are modificarea procesului de autorizare/reautorizare a OTR-urilor asupra activității producătorilor/ importatorilor
  • Obligațiile distribuitorilor/ producătorilor de EEE-uri și baterii/ acumulatori portabili -Studii de caz
  • Abordări din practica recentă a controalelor de la AFM.