​Parlamentariii au adoptat joi, un amendament al deputatului PNL Robert Sigartău care majorează alocația copiilor de la 84 de lei la 150 de lei. Cu 123 de voturi pentru și 119 împotrivă s-a adoptat amendamentul susținut în plen de deputatul PNL.

Plenul Camerei DeputailorFoto: Hotnews

UPDATE 20:50 Liviu Dragnea: "Sumele din bugetul asigurărilor sociale de stat nu pot fi folosite în chetuieli ale bugetului de stat. Alocațiile reprezintă cheltuială de la bugetul de stat, în consecință amendamentul rămâne același (...) Sursa de finanțare o constituie majorarea deficitului bugetului de stat astfel deficitul estimat va deveni 2,76 din PIB urmând a e face corelările necesare in bugetul de stat".

Robert Sigartău,deputat PNL:"Domnule Dragnea, viitorul copiilor nu se negociază. Tăiați din pensiile speciale și dați copiilor alocații. Amendamentul înseamnă demagogie pentru dvs? Pentru clientela pesedistă aveți bani, pentru pensiile speciale aveți bani, pentru cele 27 de ministere și peste 150 de secretar de stat aveți bani, pentru amante și nepotism distrugeți țara. Dați-vă demisia"

Liviu Dragnea: "Dacă ar fi să dau drept la replică aș sta numai la microfon având în vedere câți oameni obsedați sunt în această sală. Un amendament demagogic este un amendament care nu poate fi pus în aplicare și care habar nu au de regulile și legislația financiar bancară și l-au făcut fără să se gândească că va fi adoptat. Ăsta a fost dreptul la replică".

Cristina Prună deputat USR: „Domnul Dragnea e mai mare ruşinea că v-aţi folosit de pretextul corelării legislative a acestui amendament. De fapt aţi modificat pe fond amendamentul pe care chiar colegi ai dvs l-au votat mai devreme. De fapt asta este adevărata demagogie de care dvs aţi dat dovadă astăzi”

Liviu Dragnea: "Să vină cineva şi să vorbească în condiţiile în care habar nu are nici de economie, nici de finanţe, spunând că sursa de finanţare nu există prin majorarea deficitului, e ruşinos că se vorbeşte de la acestă tribună. Da! Mâine trebuie să modificăm plafoanele pentru a modifica deficitul. Îi spun colegei care a vorbit mai devreme că amendamentul este identic. Doar sursa de finanțare a fost modificată. Deci mai uşor cu minciunile. ”

UPDATE 20:30 Social democrații s-au reunit în ședință la grup și au stabilit să mențină amendamentul PNL. Potrivit surselor participante la discuție pentru menținerea majorării alocațiilor este nevoie de modificarea legii palfoanelor și creșterea deficitului bugetar de la 2,55 la 2,76.

UPDATE 18:50 PSD caută soluții pentru anularea amendamentului adoptat, motivul fiind că sursa de finanțare este greșită. Social democratii susțin că nu se pot lua bani din excedentul de la pensii așa cum prevede amendamentul PNL.

UPDATE Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și Florin Iordache, cel care conduce sedința, au fost chemați în biroul lui Liviu Dragnea la discuții, în condițiile în care efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor este de 2 miliarde. Surse social-democrate au declarat pentru Hotnews.ro că se caută soluții pentru a putea rezolva problema pentru că amendamentul adoptat forțează Guvernul să aloce banii, fapt care ar duce la creșterea deficitului pe viitor.

Amendamentul a trecut cu ajutorul a 18 voturi de la UDMR , 3 de la PSD, 3 de la ALDE și un vot de la minorități. Chiar înaintea votului pe amendament, o parte dintre parlamentarii puterii și-au scos cartelele din aparatele de vot.

Potrivit amendamentului adoptat, efortul bugetar este de două miliarde de lei iar alocațiile s-ar majora începând de luna viitoare, mai exact, de la 1 martie 2019.

"Se propune suplimentarea sumelor prevăzute la anexa 3/20/01 a Ministerului Muncii, titlul 9 "Asistenţă socială" cu suma de 2.130.528.000 lei pentru majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu data de 1 martie 2019, majorarea alocaţiei de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copii de la 0 la 2 ani de la 200 de lei la 300 de lei", a declarat după vot, liberalul Robert Sighiartău.

Senatorul ALDE, Varujan Vosganian a cerut reluarea votului iar ședința a fost suspendată timp de 10 minute. Procedural votul a fost înregistrat electronic, fapt care blochează orice revenire asupra amendamentului.

De precizat este că amendamentul privind majorarea alocației copiilor a fost discutat și în comisa de buget finanțe însă, acesta a fost respins.

Majorarea alocațiilor va intra în vigoare dacă legea bugetului de stat pe 2019 va fi adoptată de Parlament și apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis.