Ninsorile au revenit la munte, însă salvamontistii avertizeaza ca aceasta perioadă nu este lipsită de pericole. ”Sunt zile cu ninsori abundente, urmate de câteva zile cu soare. Zăpada este foarte instabilă” - spune salvamontistul Alexandru Bârțoiu. El recomandă celor care vor să facă trasee pe munte să apeleze la un ghid profesionist.

Iarna, la munteFoto: Hotnews

”Avem multe incidente, mai ales în Munții Bucegi când oamenii nu mai scapă cu viață. În momentul în care te surprinde o avalanșă, ca sa supravietuiesti, depinde cat de tare te astupă zăpada. Au fost situatii cand oamenii suprinsi de avalanșă nu au fost acoperiti total si atunci au supravietuit”.

Plata muntelui: chiar și oamenii foarte bine echipați pot avea probleme

”În acest sezon am avut o actiune pe Colții Morarului. Doi turisti echipati, oameni ai muntelui, au murit. Sunt foarte mulți turiști care vor sa faca trasee montane, dar vin neechipați. Mulți vor să facă trasee montane care sunt închise. Noi, salvamontișii suntem foarte puțini, nu avem timp să mergem pe traseele de iarnă, să vedem cum sunt și ce grad de dificultate au, dacă există sau nu risc de avalanșă” - susține salvamontistul.

La fiecare sfârșit de săptămână, primim câte 10-12 apeluri de la turiști care vor să facă trasee montane și se interesează de starea drumului. Din păcate, nu îi putem ajuta cu informații, pentru că noi, salvamontiștii, suntem prea puțini”. La Azuga, foarte multe trasee sunt prin păduri și nu există risc de avalanșă. Totuși, în această perioadă - in care ninge foarte mult și apoi urmează patru-cinci zile cu soare - zăpada este foarte instabilă, pleacă de pe văi.

”De mic mi-a plăcut muntele și mi-am zis: de ce să nu mă fac un om al muntelui. Fac această meserie din plăcere. Tot timpul când plec într-o acțiune, plec cu ideea că acasă mă așteaptă un copil și nu mă gândesc că aș putea păți ceva. Pentru cei care iubesc foarte mult muntele și nu au experiență, le recomadăm să nu se aventureze pe traseele închise. Dacă vor să meargă pe munte, să apeleze la un ghid experimentat sau la un coleg de-al nostru și, cu siguranță, nu se va întămpla nimic” - a adăugat salvamontistul Alexandru Bârțoiu.