Mike Pompeo, secretarul de Stat al SUA, aflat într-un turneu diplomatic în Europa, a declarat că Rusia și China reprezintă o dublă amenințare la adresa democrației și pieței libere din țările central și est-europene, informează Mediafax citând cotidianul The Washington Post.

Mike PompeoFoto: Flickr

Oficialul american a avertizat că fostele țări comuniste din acestă regiune sunt în mod particular vulnerabile în fața investițiilor prădalnice și imixtiunilor politice dirijate de Rusia și China.

"Moscova continua să utilizeze (resursele energetice) ca pe o armă politică în scop geopolitic", a declarat Pompeo, cu ocazia unei vizite la Varșovia.

"Continuăm să colaborăm cu Polonia și cu alți aliați și parteneri europeni cu păreri similare pentru a opri gazoductul Nord Stream 2, propus de Rusia, care ar submina securitatea energetică și națională a Europei, și în același timp va afecta Ucraina", a adăugat oficialul american.

Proiectul are obiectivul transportării de gaz natural din Rusia spre Germania prin Marea Baltică, ocolind Polonia, Ucraina şi ţările baltice.

Oficialii polonezi argumentează că Ucraina este relativ în siguranţă atât timp cât deţine controlul asupra tranzitului de gaze spre Europa. În cazul în care gazul rusesc nu va mai tranzita teritoriul ucrainean, Moscova probabil va alimenta conflictul separatist din estul Ucrainei, astfel că există riscul izbucnirii unui război deschis între Ucraina şi Rusia.

"Rusia nu este singura națiune care încearcă să erodeze suveranitatea și libertatea în Europa", a mai afirmat secretarul de Stat, făcând referire la implicarea Chinei în regiune.

Pompeo a mai afirmat că SUA sunt serios îngrijorate în legătură cu activitățile Huawei în Europa, în special în statele membre NATO și UE. Statele Unite sunt îngrijorate că guvernul chinez ar putea accesa echipamentele americane de telecomunicații conectate la rețele în care dispozitive Huawei sunt de asemenea prezente.

Anterior, cursul vizitei la Bratislava, Pompeo a menționat că Slovacia, datorită istoriei și poziției sale geografice, "conștientizează în mod deosebită rolul agresiv pe care Rusia continuă să îl joace în regiune ", în special în Ucraina.

"Vladimir Putin intenționează să submineze democrațiile din întreaga lume. Ar trebui să fim foarte atenți la acest lucru", le-a spus Pompeo studenților la jurnalism cu ocazia unei conferințe la Bratislava.

Ulterior, oficialul american a avertizat slovacii în legătură cu "necesitatea apărării împotriva eforturilor economice și de alt fel ale Chinei de a crea dependență și de a vă manipula sistemul politic".