​Lia Olguța Vasilescu renunță la lupta pentru postul de ministru al Dezvoltării după ce aceasta a fost respinsă încă o dată de președintele Klaus Iohannis. Fostul ministru al Muncii a făcut anunțul printr-o postare pe facebook în care spune că un atac la CCR ar presupune un timp de așteptare prea mare iar în urma unei discuții cu Liviu Dragnea, a hotărât să își retragă candidatura atât pentru postrul de ministru cât și pentru cel de vicepremier. Surse oficiale din PSD au declarat că ea ar fi primit, în schimb, de la partid un loc eligibil pe lista de europarlamentare pentru viitorul său soț, Claudiu Manda. Decizia nu l-a surprins pe Victor Ponta, care a comentat marți seară anunțul făcut de Lia Olguța Vasilescu privind retragerea candidaturii de la conducerea Ministerului Dezvoltării. Fostul președinte PSD a spus că „probabil va primi ceva în schimb” și din anunțul său câștigă Klaus Iohannis și Liviu Dragnea.

subiecteFoto: Colaj foto

Kovesi este preferată pentru funcția de procuror-șef al Parchetului European. Marți, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, Partidul Popular European (Crestin Democrat), a anuntat prin vocea vicepresedintelui formatiunii politice ca o va sustine pe Laura Codruta Kovesi. "Credem ca abordarea politica trebuie sa stea departe de alegerea procurorului european. Deci, numai gandindu-ne la capacitatea ei tehnica, o sustinem", a transmis Esteban Gonzalez Pons. Complet paradoxal de aceeași susținere nu se bucură și din partea conducătorilor români. Astfel că, europarlamentarul PSD Emilian Pavel le-a trimis colegilor din Parlamentul European un email cu informații neadevărate despre Laura Codruța Kovesi, încercând astfel să blocheze numirea acesteia la șefia Parchetului european. ”Kovesi este investigată în acest moment în nu mai puțin de 18 dosare penale (…) Acuzațiile care îi sunt aduse doamnei Kovesi merg de la intimidarea judecătorilor, procurorilor, martorilor, avocaților până la obținerea de denunțuri forțate, fabricarea de jumătăți de adevăruri și fapte și chiar și corupție” se arată în mail. Situația a fost semnalată de Sigfried Mureșan pe contul său de facebook. Gestul lui Emilian Pavel a fost comentat și de Ludovic Orban:„Să compromiți șansa unui candidat român de a ocupa o funcție de conducere atât de importantă la nivel european mi se pare o atitudine antinațională.

A doua zi de negocieri pe probema bugetului, alte conflicte între reprezentanții structurilor parlamentare.Raluca Turcan și Ecaterina Andronescu s-au certat pe tema mesei calde pentru elevi inclusă într-un amendament al PSD. Șefa PNL acuză că social-democrații le-au furat inițiativa. „V-aţi obişnuit să susţineţi hoţia. Nu se poate! Până când?”, a spus Raluca Turcan. Nici amendamentele lui Liviu Dragnea care presupun micșorarea bugetului SRI pentru a nu a rămas nediscutate. Comisiile de buget-finanțe au respins proiectul lui Dragnea cu Vitamina D și au aprobat bugetul pentru servicii, diminuat cu 140 de milioane de lei bani care vor fi redirecționați către programului "Diabet juvenil". Un alta mendament controversat depus de Liviu Dragnea este cel care prevede alocarea de fonduri Ministerului Sănătății pentru programul Panorama care presupune testări prenatale, fiind estimat un număr de 200.000 de paciente anual cu un cost/investigație de 2.500 lei. Victor Ponta a scris pe facebook că problema acestui amendament este că Dragnea a menționat și firma care va comercializa testele.Liderul Pro România a dezvăluit, la Adevărul Live, că banii tăiaţi de Dragnea din bugetul SRI şi relocaţi la Sănătate vor ajunge, cu dedicaţie, către o firmă americană cu management din Israel. Dragnea s-a dat singur de gol.

Bun de citit:

George Soros: Europa, te rog, trezește-te!/ Europenii trebuie să se trezească înainte de a fi prea târziu. Dacă nu o vor face, Uniunea Europeană va păși pe calea pe care Uniunea Sovietică a călcat în 1991. Magnatul american, George Soros, a publicat un editorial în care atrage atenția asupra pericolelor cu care se confruntă Uniunea Europeană și trage un semnal de alarmă în legătură cu viitorul Uniunii, potrivit G4media.

Fostul șef al SIE Claudiu Săftoiu, despre bugetul serviciilor de informații românești: de la lăcomia asigurată politic, la rezistența prin profesionalism. Construirea Bugetului de Stat al României este tributară algoritmului neschimbat structural al economiei socialiste a anului 1968. Atunci au fost publicați și aprobați, prin decizie de stat, parametrii de performanță economică ai săracului stat român, în "competiția comunistă" gestionată de URSS, scrie Libertatea.