Poziția Ministerului rus al Apărării privind încălcarea prevederilor Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) prin sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfășurate și la Deveselu, este un pretext pentru a încerca să acopere problemele pe care le are Rusia în legătură cu respectarea Tratatului, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu. El a mai spus că este mai degrabă o dezinfiormare din partea Rusiei și o încercare de a găsi scuze pentru o politică determinată să încalce de fapt prevederile Tratatului INF.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat marţi, la Antena 3, că sistemul de la Deveselu este unul strict defensiv, care în niciun caz nu aduce atingere prevederilor Tratatului INF.

"În ceea ce privește funcționarea în România a unui sistem integrat al NATO de protejare a țărilor membre aliate împotriva oricăror atacuri cu rachete - este de fapt un sistem strict defensiv care în niciun caz nu aduce atingere prevederilor tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) și tocmai de aceea declarațiile făcute de către Ministerul Apărării din Federația Rusă sunt lipsite de orice fel de consistență, pentru că sistemul de la Deveselu este unul care lansează rachete de pe sol în aer pentru interceptarea rachetelor balistice care pot la un moment dat să facă obiectul unei agresiuni, nu directe, ci în aer. Rachetele de la Deveselu nu pot face altceva decât să intercepteze rachete care s-ar putea îndrepta asupra teritoriilor care formează Alianța NATO. Nu există absolut niciun fel de rațiune, ci este vorba de folosirea ca pretext pentru a încerca să acopere problemele pe care le are Federația Rusă în legătură cu respectarea prevederilor Tratatului privind armele Nucleare Intermediare (INF)", a declarat Meleșcanu.

Potrivit acestuia, "în Europa de astăzi nu au venit niciun fel de rachete noi din Statele Unite", însă Rusia și-a sportit numărul de rachete și încalcă în mod flagrant prevederile Tratatului INF.

"E mai degrabă o dezinfiormare, o încercare de a găsi scuze pentru o politică determinată să încalce de fapt prevederile Tratatului INF", a afirmat Meleșcanu.

Ministerul rus al Apărării a transmis săptămâna trecută că SUA ar trebui să distrugă sistemele balistice MK-41 din România, pentru a respecta din nou Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare.Asta după ce SUA și Rusia au anunțat săptămâna trecută că se retrag din acest tratat din 1987.

Misiunea SUA la NATO a reacționat spunând că sistemul de apărare antirachetă AEGIS respectă deplin obligațiile asumate de Statele Unite ale Americii în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare și nu poate lansa decât rachete interceptoare defensive, precum SM- 3.