Obiectivul vizitei secretarului american de Stat Mike Pompeo în mai multe țări din Europa centrală este afirmarea dorinței Statelor Unite de creștere a angajamentului diplomatic, militar și cultural, dar și pentru susținerea presei independente în regiune, a declarat un înalt responsabil american, citat de AFP.

Mike PompeoFoto: Flickr

"Obiectivul general pe care îl puteți vedea în Europa centrală este analog cu cel al strategiei în Asia-Pacific", a explicat acest oficial, care a preferat să-și păstreze anonimatul. "Este vorba de a sublinia, în domenii vulnerabile unde rivalii noștri, chinezi și ruși, câștigă teren, că vrem să sporim angajamentul nostru diplomatic, militar și cultural".

Statele Unite încearcă de asemenea să susțină mai mult presa independentă în regiune, a adăugat el.

Secretarul american de Stat vizitează marți, după Ungaria, Slovacia, foarte dependentă de importurile energetice rusești, în cadrul unui mini-turneu în Europa centrală destinat contrării influenței în creștere a Rusiei și Chinei.

Pompeo, primul secretar de stat care vizitează Slovacia în ultimii 14 ani, se va întâlni cu președintele Andrej Kiska și cu premierul Peter Pellegrini.

Luni, la Budapesta, în prima zi a turneului care include și Polonia, Pompeo a afirmat că "rușii și chinezii au sfârșit prin a câștiga mai multă influență aici, dar ei nu împărtășesc cu nimic din idealurile americane".

"Nu putem să îl lăsăm pe (președintele rus Vladimir) Putin să construiască diviziuni între prietenii din NATO", a adăugat Pompeo, care marchează prima vizită a unui înalt oficial al administrației lui Donald Trump în Ungaria, unul dintre rarii susținători ai președintelui american în UE.

În Ungaria - una dintre cele mai pro-ruse țări din UE - Pompeo i-a transmis premierului Viktor Orban îngrijorările legate de dezvoltarea rapidă a relațiilor politice și economice ale Ungariei cu Moscova și Beijing din ultimii ani.

Pompeo a evocat recentul acord cu gigantul chinez al telecomunicațiilor Huawei pentru rețeaua 5G din Ungaria. Huawei stârnește o îngrijorare tot mai mare în Occident, îngrijorat de posibile activități de spionaj în beneficiul Beijingului.

Șeful diplomației ungare Peter Szijjarto a salutat ideea de întărire a relațiilor cu Washingtonul dar a protestat la criticile americane legate de relațiile țării sale cu Rusia și China, vorbind despre o "enormă ipocrizie" în condițiile comerțului derulat de occidentali cu Moscova în sectorul energiei.

Pompeo se va deplasa tot marți în Polonia, unde are loc miercuri și joi o conferință consacrată influenței Iranului în Orientul Mijlociu.