Ședința Comisiilor reunite de buget-finanțe din Parlament a început cu o oră întârziere, după ce cu o zi înainte a ținut până după ora 1 noaptea. Luni s-a dat aviz favorabil pentru bugetul Ministerului Sănătății care a inclus și amendamentele lui Liviu Dragnea care prevedeau tăierea unor sume importante de la servicii pentru „Vitamina D”. Bugetele serviciilor au fost lăsate a se vota marți, după ce luni nu s-a putut da un aviz.

Claudiu NasuiFoto: Facebook/ Claudiu Nasui

Deputatul USR, Claudiu Năsui, a susținut marți, în ședință, că sumele care sunt diminuate de la SRI sut scăzute de la o poziție inxistentă. Cu alte cuvinte, Liviu Dragnea a greșit sursa de finanțare.

“Chiar dacă a trecut (amendamentul pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății n.r.) scade niște sume de la o poziție inxistentă. Cum putem să scădem de undeva de unde nu există bani? Să vedem amendamentul și fila bugetară”, a spus Năsui.

La rândul său, președintele de ședință, Sorin Lazăr (PSD), a precizat că se va discuta despre acest subiect mai târziu.

UPDATE Deputatul USR a postat, între timp, pe FacebooK:

"Cineva și-a bătut joc de domnul Dragnea și i-a scris amendamentul prost.

Ieri am terminat comisia pentru buget la ora 1 noaptea. Iar când am ajuns acasă am verificat un lucru care mi s-a părut suspect în comisie și pe care o să-l ridic azi. Domnul Dragnea a venit cu câteva amendamente prin care să scadă bani de la SRI și să-i adauge la sănătate. Bun, nicio problemă. Amendamentul a trecut ca prin brânză prin comisia pentru buget și a primit, evident, și acordul ministerului finanțelor. Dar ce să vezi că amendamentul are ca sursă de finanțare niște bani care nu există!

Domnul Dragnea ne spune că ia 10 milioane de lei, printre altele, bani de la capitolul „sănătate” de la SRI din titlul „transferuri între unități ale administrației publice”. Problema care e? Că SRI nu doar că nu are acel titlu deloc la capitolul sănătate, ci are doar 3 milioane în tot capitolul.

Cum să scoți 10 milioane din 3 milioane? Numai domnul Dragnea știe. Mai suspect este că nici reprezentanții ministerului finanțelor, care și-au dat acordul pe amendament, nu și-au dat seama"

UPDATE 2 S-a luat decizia unei corelări legislative în cadrul Comisiilor reunite

Liviu Dragnea a avut două amendamente adoptate în Comisia de buget-finanțe:

Unul dintre amendamente prevede suplimentarea Ministerului cu 295 milioane lei prin diminuarea Serviciului Român de Informații pentru programe de sănătate precum Vitamina D, Panorama, markeri tumorali.

Al doilea amendament: ”Se suplimentează bugetul Ministerului Sănătății cu suma de 230 milioane lei, credite bugetare și credite de angajament pentru suplimentarea subvenției de echilibrare către Fondul Național unic de Asigurări Sociale de Sănătate”.

Motivația amendamentului: Fondurile sunt destinate implementării de către Casa Națională de Sănătate a programului Diabet juvenil.

Sursa de finanțare: Se diminuează bugetul Serviciului Român de Informații cu 150 milioane lei; se diminuează bugetul Serviciului de Informații Externe cu 30 milioane lei; se diminuează bugetul Serviciului de Protecție și Pază cu suma de 50 milioane lei.