Liderul britanic Theresa May ar trebui să aprobe o uniune vamală permanentă cu blocul comunitar- așa cum a propus Partidul Laburist din opoziție - pentru a întrerupe impasul în care se află acordul Brexit, a declarat negociatorul UE, Michel Barnier, relatează Reuters, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Barnier a declarat într-o conferință de presă în Luxemburg că timpul a fost "extrem de scurt" pentru a încheia o înțelegere înainte ca Marea Britanie să părăsească blocul pe 29 martie.

El s-a întâlnit apoi la Bruxelles cu secretarul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, pentru ceea ce ambele părți au declarat că au fost discuții "constructive".

"Este clar din partea noastră că nu vom redeschide acordul de retragere, dar vom continua discuția zilele următoare", a afirmat Barnier, după aceea.

UE îi solicită lui May să colaboreze cu liderul laburist, Jeremy Corbyn, pentru a debloca ratificarea acordului de Brexit negociat cu Bruxelles. Deputații britanici au respins în mod covârșitor acordul, convenit în noiembrie, luna trecută, lăsând Marea Britanie pe calea unui Brexit fără o perioadă de tranziție pentru a minimiza regresul economic așteptat.

"Am găsit scrisoarea lui Corbyn interesantă în ton și în conținut", a declarat Barnier luni, în Luxemburg, despre propunerile liderului laburist, trimise Theresei May. "Ceva trebuie să dea partea britanică", a adăugat acesta.

Într-un răspuns adresat lui Corbyn, publicat duminică de biroul lui May, ea a respins ideea unei uniuni vamale, spunând că Marea Britanie trebuie să-și poată atrage propriile tranzacții comerciale după Brexit.