Bugetul prevăzut în proiect nu asigură funcționarea Parchetului General, care nu își va putea îndeplini obiectivele cu banii pe care îi are la dispoziție, a declarat procurorul general Augustin Lazăr la dezbaterile din Parlament asupra bugetului. El a cerut aprobarea mai multor amendamente prin care Parchetul a cerut suplimentarea fondurilor, dar președintele comisiei, Robert Cazanciuc, a susținut că Ministerul Public nu are voie să facă amendamente.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Din păcate, propunerile de buget ale ordonatorului principal de credite al Ministerului Public nu au fost împărtăşite, ele fiind reevaluate în minus de Ministerul de Finanţe. Din păcate, în această situaţie vom fi în imposibilitate de a îndeplini obiectivele care revin Ministerului Public, astfel cum avem aceste resurse la dispoziţie. Pentru aceasta, noi am formulat câteva amendamente pe care vă rugăm să le aprobaţi, prin care să aveţi în vedere că noi am încadrat, începând cu 1 ianuarie 2019, 66 auditori de justiţie, 25 de procurori numiţi, 18 specialişti, 9 grefieri, de asemenea, în cadrul Ministerului Public funcţionează o secţie de investigare a infracţiunilor din justiţie care a primit o clădire nouă, căreia trebuie să îi achităm chirii, să îi facem îmbunătăţiri, să o dotăm cu echipamente, pentru ca ea să poată funcţiona", a spus Lazăr, în comisiile juridice reunite ale Parlamentului, potrivit Agerpres.

Președintele comisiei, Robert Cazanciuc, a afirmat că Ministerul Public nu are voie să facă amendamente, spunându-i procurorului general că trebuia să trimită către grupurile parlamentare propunerile în termen.

"Nu a fost depus niciun amendament în termen. Domnul procuror general putea să depună la grupurile parlamentare amendamentele, în termen, din timp. Nu am auzit să fie ceva acceptat până acum”, a declarat Cazanciuc.

Deși atât PNL, cât și USR au susținut amendamentele procurorului general Augustin Lazăr, singurul amendament care a trecut a fost propus de PNL, care prevede majorarea bugetului Ministerului Public cu aproape 9 milioane de lei, banii urmând să meargă către asistență judiciară.

Comisiile juridice reunite au avizat bugetul Ministerului Public, cu acest singur amendament de suplimentare a sumelor pentru asistenţa judiciară cu 8.995.000 de lei, amendament propus de liberalul Daniel Fenechiu.

În forma depusă de Guvern, bugetul Ministerului Public este de 1.315.784.000 lei, în creştere cu 5,56% faţă de 2018.

CITEȘTE ȘI: DIICOT critică proiectul de buget: Este pusă în pericol finalizarea dosarelor penale / Avem datorii la utilități, unii angajați au plătit facturile din banii lor